Video player inladen...

Oekraïens vliegtuig dat boven Iran neerstortte, is mogelijk per ongeluk door raket neergehaald, vermoedt VS

Het Oekraïense vliegtuig dat gisteren bij de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran is neergestort zou mogelijk toch neergehaald zijn met een raket. Dat vermoeden de Amerikaanse autoriteiten. Bij die crash kwamen 176 mensen om. De raket zou per ongeluk afgevuurd zijn. 

Het Amerikaanse blad Newsweek brengt het verhaal, en noemt drie hooggeplaatste bronnen die het bevestigen: een functionaris van het Pentagon (het Amerikaanse ministerie van Defensie), iemand uit de Amerikaanse inlichtingendiensten, en iemand van de Iraakse inlichtingendienst. De Iraniërs zouden een Russische Tor M1-raket hebben afgevuurd, een van hun eigen luchtafweerraketten. Weliswaar per ongeluk, omdat de zenuwen erg gespannen stonden na de Iraanse aanval op Amerikaanse basissen in Irak een paar uur eerder.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, bevestigt nog niet alles officieel, maar president Donald Trump liet intussen wel al uitschijnen dat er iets niet in orde was met de crash. "Iemand zou een fout kunnen hebben gemaakt", zei Trump, en hij voegde eraan toe dat hij "een heel slecht gevoel" had bij de crash. Anderzijds, zei Trump, vloog het vliegtuig wel in "a pretty rough neighborhood" (een gevaarlijke omgeving). "Sommige mensen zeggen dat het een mechanisch defect was", aldus nog Trump, "maar daar geloof ik persoonlijk niets van." Trump voerde wel geen enkel bewijs aan.

"Stukken van raket gevonden"

Maar ook het Amerikaanse persagentschap AP citeert nu twee anonieme Amerikaanse toplui die het "zeer waarschijnlijk achten" dat het vliegtuig door een raket is neergehaald.  De Amerikaanse omroep CBS meldt zelfs dat er stukken van een raket gevonden zijn op de plek waar het vliegtuig neerstortte. Alle 176 inzittenden kwamen daarbij om, onder wie ook heel wat Iraniërs. 

Vanavond zegt premier Justin Trudeau van Canada op zijn beurt dat er bewijzen voorliggen die aangeven dat het vliegtuig is "neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket". 

De Amerikaanse krant The New York Times heeft op Twitter een video gepubliceerd van de impact van een raket op het vliegtuig.

Bekijk de tweet van The New York Times hier en lees voort onder de tweet:

Toch gaat niemand er voorlopig van uit dat de raket opzettelijk afgevuurd is naar het vliegtuig. Wellicht waren de Iraanse luchtafweerraketten geactiveerd, omdat het land net zelf een aanval had uitgevoerd.  Die aanval was dan weer een vergelding voor de Amerikaanse aanval waarbij de Iraanse topgeneraal Soleimani gedood werd. 

Maar Iran ontkent formeel dat er een raket is afgevuurd. "Het is onmogelijk dat een raket het vliegtuig getroffen heeft", zegt het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaart. Hij heeft het over "geruchten die tegen de logica ingaan".

Iran weigerde eerder om de zwarte dozen van het neergestorte toestel aan Boeing en de VS over te dragen. Volgens de internationale luchtvaartregels is het land hier niet toe verplicht, Iran mag het onderzoek zelf voeren. Doorgaans wordt de vliegtuigbouwer daar evenwel bij betrokken. Intussen zouden Oekraïense luchtvaartexperts de zwarte dozen wél mogen onderzoeken.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Onze reporter Jan Balliauw geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Video player inladen...

"Terzake" sprak met Tom Mertens, ex-onderhoudsingenieur en -piloot. Bekijk hier wat hij te zeggen heeft over de crash:

Video player inladen...

Meest gelezen