sturti

Politie Wetteren waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als controleurs van rookmelders

De politie van Wetteren roept op om voorzichtig te zijn met mensen die zich uitgeven als controleurs van rookmelders. Sinds 1 januari is het verplicht om rookmelders te hangen en dat lijkt voor dieven de uitgelezen kans om eens te kijken wat er allemaal te rapen valt in bepaalde woningen. Ze geven zich uit als controleurs van de gemeente, maar dat kan niet. Het gemeentepersoneel controleert niet of er rookmelders hangen. “Niemand doet dat trouwens”, bevestigt de politie.

“Via de communicatiedienst van de gemeente Wetteren hebben wij vernomen dat er mensen zich uitgeven als controleurs van rookmelders”, vertelt Sertan Icten van de politie van Wetteren. “Die persoon zou van deur tot deur gaan om de woning te controleren. De gemeente bevestigt dat zulke controles niet gebeuren. Controles zijn wel mogelijk, maar dat gebeurt dan op afspraak. We vragen dus om voorzichtig te zijn en onmiddellijk de politiediensten te contacteren.”

“Wij gaan nu eerst een beeldvorming doen”, gaat Sertan Icten verder. “Daarnaast zetten we ook extra patrouilles in om uit te kijken naar verdachte figuren. We gaan ook de vraag stellen aan omliggende zones of zij hetzelfde probleem hebben. Daarnaast roepen we ook op via onze sociale media om extra waakzaam te zijn en om ons te contacteren bij verdachte zaken.”

Legitimatie

“Het is de eerste keer dat we een melding krijgen in verband met rookmelders”, zegt Sertan Icten nog. “Maar het gebeurt wel vaker dat mensen zich uitgeven als iemand anders. We willen daarom ook vragen om altijd voorzichtig te zijn. Als mensen van een officiële instantie zich melden, dan hebben ze een legitimatie bij. Daar mag je gerust naar vragen. Als het buikgevoel zegt dat er iets niet pluis is, moeten de mensen onmiddellijk de 101 bellen.”