Video player inladen...

Vincent Van Quickenborne (Open VLD): "Zou graag hebben dat Egbert Lachaert kandidaat-voorzitter is"

Kamerlid Vincent Van Quickenborne dringt erop aan dat Egbert Lachaert zich kandidaat stelt om Gwendolyn Rutten op te volgen als partijvoorzitter. Hij zegt blij te zijn dat er ook andere kandidaten zijn - Bart Tommelein en Els Ampe - maar out zich als fan van Egbert Lachaert omdat die duidelijk kiest voor een centrumrechtse koers.

"Ik heb al gezegd dat onze fractieleider Egbert Lachaert de geknipte man is", zegt Van Quickenborne in "Villa Politica". Ik zou graag hebben dat hij zijn kandidatuur stelt, en niet alleen ik. Ik hoor dat er heel veel steun voor hem is aan de basis, bij de mensen en bij de collega's hier in het parlement."

Het is geen geheim dat de tandem Lachaert-Van Quickenborne niet op dezelfde blauwe lijn zit als huidige partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.

Dat hij geen fan is van kandidaat-opvolgers Bart Tommelein en Els Ampe blijkt uit volgende sneer in verband met de reden waarom Lachaert zich nog niet als kandidaat heeft geout. "De procedure moet nog worden gestart begin februari. Dan is het normaal dat je dat ook respecteert. Respect voor de partij, voor de structuren die er zijn, en pas dan moet het duidelijk worden of hij kandidaat is of niet."

Speelt Van Quickenborne liberale soloslim? "Ik ben iemand die onafhankelijk mijn mening zegt."

Daarom schuift hij Lachaert naar voren. "Egbert Lachaert is een ideologisch iemand die duidelijk kiest voor een centrumrechtse koers voor onze partij."

Mocht Lachaert dan tóch aan de zijlijn blijven staan, sluit Van Quickenborne niet uit dat hij zelf kandidaat-voorzitter is. "Ja, ik sluit niets uit. Absoluut. Ik denk dat er echt wel iets moet veranderen."

Meest gelezen