Waarom walst Disney wereldwijd alle concurrentie plat? 5 vragen en antwoorden

Disney staat maar liefst 7 keer in de top 10 van best bezochte bioscoopfilms in België in 2019. Wereldwijd rijfde het mediabedrijf een absoluut recordbedrag van 11 miljard dollar aan ticketverkoop binnen. Waarom is Disney zo dominant en wat betekent dat voor de filmindustrie? 5 vragen en antwoorden met FilmWard.

Welke Disneyfilms haalden de top 10 in België?

Deze week raakte de top 20 van best bezochte bioscoopfilms in België in 2019 bekend. Wat opvalt, vooral in de top 10, is de monsterscore van Disney: zeven films zijn producties van de entertainmentgigant. Net als in de rest van de wereld peuzelt Disney dus de Belgische box office op.

Video player inladen...

Dit is de top 10 van de best bezochte bioscoopfilms in België in 2019:

Waarom domineert Disney de filmindustrie wereldwijd?

Disney heeft de voorbije decennia heel slim geïnvesteerd door andere mediabedrijven op te kopen. Zo vallen Pixar met films als "Toy story", Marvel met alle Avengerfilms én Lucasfilm met de supersuccesvolle "Star wars"-franchise allemaal onder de paraplu van Disney.

Die slimme investeringen, in combinatie met eigen successen als "Frozen 2" en live action remakes van oudere films zoals "The lion king", zorgen voor gigantische opbrengsten. Dat geld kan Disney in nieuwe producties steken, en zo blijft de pletwals voor de concurrentie verder rollen.

Video player inladen...

Wat betekent dat in cijfers, vooral voor de concurrentie?

Wereldwijd heeft Disney in het bioscoopjaar 2019 meer dan 11 miljard dollar box office binnengerijfd. Met de opbrengsten van 21st Century Fox erbij, sinds maart óók eigendom van Disney, loopt de winst op tot 13 miljard dollar. Dat is een absoluut record voor entertainmentbedrijven.

Disney's marktaandeel in Amerika is goed voor 33 procent. Ter vergelijking: de tweede grootste, Warner Bros., haalt daar slechts 13 procent. De andere filmstudio's zien het succes van Disney met lede ogen aan. De kans is groot dat de kloof de volgende jaren alleen maar groter zal worden. Slecht nieuws voor de concurrenten, dus.

Video player inladen...

Zien de komende jaren er voor Disney even rooskleurig uit?

De kans is groot dat ook 2020 een goed jaar zal worden voor Disney, met nieuwe grootse producties. Van Marvel verschijnt binnenkort "Black widow" met Scarlett Johansson, en eind 2020 "The eternals" met Angelina Jolie. "Mulan" verschijnt als live action film en de nieuwe Pixarfilm "Onward" gaat op 4 maart in Belgische première.

Het succes van Disney kan ook de jaren daarna blijven duren. Vanaf 2021 komen er bijvoorbeeld vier sequels op de populaire "Avatar"-films van James Cameron. Oorspronkelijk eigendom van 21st Century Fox, maar u weet intussen onder welke paraplu dat bedrijf nu valt.

Video player inladen...

Vormt de streamingsdienst Disney+ een bedreiging voor Netflix?

Netflix blijft momenteel dominant in het redelijk nieuwe fenomeen van streaming, maar er zijn kapers op de kust. In 2020 gaat Disney+ wereldwijd op de markt. Met honderden films uit het Disneyarchief, maar ook met nieuwe films en televisiereeksen ("The mandalorian" van "Star wars", bijvoorbeeld) zou het weleens de eerste serieuze concurrent voor Netflix kunnen worden.

En vooral: Disney heeft véél meer geld dan Netflix, met een bedrijfsmodel dat nog altijd op verlies werkt. Er wordt gefluisterd dat Disney de streamingsmarkt wil veroveren door Netflix op te kopen. Dat zijn nog maar geruchten, maar het illustreert nog maar eens hoe dominant Disney is in de hele entertainmentindustrie.

Video player inladen...

Meest gelezen