Windows 7 lag in 2009 in de winkels
2009 Getty Images

Besturingssysteem Windows 7 van Microsoft vanaf dinsdag niet meer veilig

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en Test Aankoop raden mensen met een computer die draait op Windows 7 aan om zo snel mogelijk over te schakelen op een nieuwere versie van het Windows-besturingssysteem. Windows 7 wordt vanaf dinsdag namelijk niet meer ondersteund door Microsoft en zal daardoor extra kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Eén op de vijf computers in ons land draait nog op een verouderd besturingssysteem van Microsoft. 

De kans is groot dat u thuis een computer of laptop hebt staan die op Windows draait, het besturingssysteem van Microsoft. Dat systeem is heel populair, omdat het nagenoeg door alle computermerken wordt geleverd. Computers die niet op Windows draaien, gebruiken het besturingssysteem van Linux of Google.  Apple kiest al jaar en dag voor zijn eigen systeem, de macOS. 

90 procent van de computers draait op Windows

Ongeveer 90 procent van de computers in ons land draait op Windows. Dan hebben we het niet alleen over de computer(s) bij u thuis, ook heel wat bedrijven doen een beroep op Microsoft om hun computers te voorzien van een besturingssysteem.

Om dat systeem veilig te houden voor mogelijke cyberaanvallen, lanceert Microsoft regelmatig updates. Die updates herstellen veiligheidslekken die in de programmacode van het besturingssysteem zitten.

Maar liefst 96 procent van de infecties met virussen op Windowssystemen gebeurt op oudere versies dan Windows 10

Miguel De Bruycker, directeur CCB

Omdat de Amerikaanse technologiereus ondertussen aan Windows 10 zit (een besturingssysteem dat in 2015 werd gelanceerd, red.) zal het zijn voorganger, Windows 7, vanaf 14 januari niet meer ondersteunen. Dat geldt trouwens ook voor de vorige versies zoals Windows XP en Windows 2000, die al langer niet meer ondersteund worden.

Microsoft doet dat omdat het geld en middelen wil inzetten in zijn huidige versie, Windows 10. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan dat het ging stoppen met de ondersteuning van Windows 7, dat ondertusssen tien jaar op de markt is."Zoals elk apparaat heeft ook Windows 7 zijn houdbaarheidsdatum. We kunnen onze software niet blijven ondersteunen. Wij moeten ons focussen op ons nieuw systeem, en dat is Windows 10", zegt Patrick Viaene van Microsoft. 

Toch zijn er nog altijd mensen die vandaag nog een Windows 7-computer, of één met een oudere versie, in huis hebben.

96 procent van de infecties gebeurt langs gedateerd besturingssysteem

Dat baart Miguel de Bruycker, hoofd van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), grote zorgen. Het CCB is een overheidsdienst die onder de bevoegdheid van de premier valt en instaat voor de veiligheid van het internet in ons land. "Met het stoppen van de ondersteuning van Windows 7 zal het risico op cyberaanvallen alleen maar toenemen", zegt De Bruycker. 

Over hoeveel computers gaat het? Volgens De Bruycker draait één op de vijf computers in ons land op een oude versie van Windows. Maar wat opvalt is dat bijna elke cyberaanval op een verouderd besturingssysteem gebeurt. "Maar liefst 96 procent van de infecties met virussen op Windowssystemen gebeurt op oudere versies dan Windows 10. Vooral de gebruikers van Windows 7, XP, Vista en 2000 lopen een groot gevaar", legt De Bruycker uit.

Met andere woorden, zonder de nodige updates en ondersteuning van Microsoft is een computer met een gedateerde versie van Windows extra kwetsbaar.

Zoals elk apparaat heeft ook Windows 7 zijn houdbaarheidsdatum. Wij moeten ons focussen op ons nieuw systeem

Patrick Viaene, Microsoft

Niet alleen de computer in uw huiskamer draait op Windows. Heel wat informaticasystemen en ziekenhuisapparaten, zoals echografiemachines en scanners, zijn verbonden aan een computer die op Windows draait. 

Viaene beaamt dat er nog computers zijn die op Windows 7 draaien. Maar hij is er gerust op dat de meesten ondertussen een update hebben gekregen. "We sturen al een tijdje meldingen naar mensen om hun computer te updaten. De mensen konden dat anderhalf jaar gratis doen. Als je dat niet tijdig hebt gedaan zal het je geld kosten", zegt Viaene.

Meest gelezen