AFP or licensors

Amerikaans Huis van Afgevaardigden wil militaire actiemogelijkheden van president Trump inperken

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie goedgekeurd die de macht van president Donald Trump om militaire actie te voeren tegen Iran, inperkt. Veel meer dan een symbolische actie is dat niet, zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens in New York.

De resolutie roept op om elke militaire actie zonder akkoord van het Congres stop te zetten. Maar ze heeft geen kracht van wet en moet eerst nog naar de Senaat, waar de tekst het wellicht niet zal halen omdat de Republikeinen, de partijgenoten van Trump, er de meerderheid hebben.

"Enkele Republikeinen hebben al laten weten dat ze de resolutie zullen steunen", zegt Björn Soenens, "maar dan nog zal de meerderheid tegenstemmen. En stel nu dat de wet tóch door het Congres geraakt, dan komt ze op het bureau van Donald Trump terecht die zijn veto kan stellen en dan is het ermee afgelopen."

Symbolische actie

"De actie is vooral symbolisch", interpreteert Soenens, omdat het Congres verontwaardigd is over de drone-aanval op 2 januari tegen de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani. 

"Er is trouwens al een wet, de "War Powers Act", ingevoerd in 1973 na illegale bombardementen van wijlen president Richard Nixon op Cambodja. Die wet wilde paal en perk stellen aan de onbeperkte bevoegdheid van presidenten om oorlogen te ontketenen of militaire acties te ondernemen zonder het Congres daarin te kennen", verduidelijkt Soenens nog.

"Dus de wet zegt nu al dat de president slechts in noodgevallen actie kan ondernemen. Er was al de gewoonte ontstaan dat presidenten dat naast zich neerleggen, maar wel altijd het Congres inlichten of op z'n minst toch de leiders van beide partijen. Maar zelfs dat heeft president Trump nagelaten." 

Meest gelezen