Donald Trump en Kim Jong-un tijdens hun eerste ontmoeting in Singapore, in juni 2018
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump wenst Kim Jong-un een gelukkige verjaardag, ondanks ruzie tussen VS en Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn verjaardagswensen overgemaakt aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ietwat verrassend misschien, gezien de moeilijke relaties tussen de twee landen over de nucleaire plannen van Noord-Korea.

Zuid-Korea maakte vandaag bekend dat het een verjaardagsboodschap heeft overgemaakt van de Amerikaanse president Donald Trump aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim Jong-un zou eerder deze week, op 8 januari, zijn 36e verjaardag hebben gevierd.

Chung Eui-yong, de nationale veiligheidsdirecteur van Zuid-Korea, was de afgelopen week op bezoek in Washington. Bij zijn terugkeer vanmorgen vertelde hij aan reporters dat Trump hem bij een ontmoeting op het Witte Huis verzocht had om verjaardagswensen over te maken aan Kim Jong-un.

"De dag dat we elkaar ontmoetten, was het Kim Jong-uns verjaardag. President Trump herinnerde zich dat en vroeg me om zijn boodschap over te maken", zei Chung. Of het een geschreven bericht was, of dat het meer dan enkel wensen voor een gelukkige verjaardag bevatte, wilde hij niet kwijt.

De verjaardagswensen zijn misschien ietwat verrassend, omdat de VS en Noord-Korea al een tijd weer op gespannen voet leven over de nucleaire ambities van Noord-Korea.

Van handenschudden naar ruziemaken

In juni 2018 zag het er nochtans goed uit. Donald Trump en Kim Jong-un schudden elkaar toen de hand op een historische top in Singapore. Het was de allereerste ontmoeting tussen een Amerikaanse president in functie en een leider van het communistische regime.

De twee hadden het toen over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea, in ruil voor een versoepeling van de sancties tegen het regime. Er werd geen akkoord gesloten, maar wel een intentieverklaring ondertekend.

In februari vorig jaar volgde een tweede ontmoeting, maar die draaide uit op een sisser. De VS verwierp de Noord-Koreaanse eis voor het opheffen van de sancties, in ruil voor de gedeeltelijke opgave van het nucleaire programma. Op een derde ontmoeting in juni beloofden Donald Trump en Kim Jong-un om de gesprekken weer op te starten. Maar een werkvergadering tussen een Amerikaanse en een Noord-Koreaanse delegatie in oktober werd afgebroken.

Kim Jong-un uitte bij de start van het nieuwe jaar nog zijn diepe frustratie over de vastgelopen gesprekken met de VS. Hij beloofde zijn nucleaire arsenaal in te zetten als een afschrikmiddel tegen de "gangster-achtige" Amerikaanse sancties.

De "mooie brieven" van Kim Jong-un

Ondanks de moeilijke verhoudingen tussen de VS en Noord-Korea hebben Donald Trump en Kim Jong-un hun persoonlijke relatie altijd als goed omschreven. Trump heeft zo al dikwijls gesproken over de "mooie brieven" die hij van Kim Jong-un gekregen heeft.

Noord-Korea heeft overigens nooit de datum van Kim Jong-uns verjaardag officieel bevestigd. Algemeen wordt aangenomen dat dat 8 januari is. In 2014 was de Amerikaanse basketbalster Dennis Rodman te gast in Noord-Korea, hij speelde toen een exhibitiewedstrijd. Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia deed hij dat op 8 januari, om Kims verjaardag te vieren.

Ook zijn leeftijd, 36 jaar, is een gok. Volgens de Amerikaanse overheid is Kim Jong-un geboren in 1984.