Europees Buitenlandvertegenwoordiger Borell
AFP or licensors

Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen absoluut nucleaire deal met Iran behouden

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken blijven voorzichtig over de crash van het Oekraïense vliegtuig in Teheran, in Iran. Volgens verschillende westerse bronnen, zou het per ongeluk uit de lucht geschoten zijn door een Iraanse Raket. De ministers willen voorlopig geen nieuwe sancties tegen Iran, in tegenstelling tot de VS. Wel blijven ze geloven in de nucleaire deal.

"Het is duidelijk dat de Europese buitenlandministers alles willen inzetten op de deal, het nucleaire akkoord met Iran dat door Trump in 2018 voor wat Amerika betreft opgezegd werd", zegt Jan Balliauw, die de bijeenkomst voor VRT NWS volgde. "De EU gaat dus niet in op de eis van Trump dat Europese landen ook uit dat akkoord zouden stappen." Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) was daar ook duidelijk over: "ja, we verschillen hierin van mening met Amerika".

Op een persconferentie sprak Europees buitenlandvertegenwoordiger Borell zijn waardering uit voor de nucleaire deal. Volgens hem heeft de deal vermeden dat Iran een kernwapen gebouwd heeft. Ook het "conflictmechanisme" wordt nog niet ingeroepen. Dat is een stok achter de deur, die eventueel naar sancties kan leiden. Het is niet de bedoeling dat te doen, zolang Iran meewerkt met alle onderzoeken. 

"Het is duidelijk zo dat Europa streeft naar minder escalatie, naar ontspanning", zegt Jan Balliauw.

De Iraniërs hebben na de Amerikaanse aanval op generaal Qassem Soleimani gezegd dat ze zich niet meer gebonden voelen aan de limieten die bepaald zijn in de nucleaire deal. Dat akkoord staat al geruime tijd onder grote druk, ook al willen de Europese mogendheden het dus nog redden.

Bekijk het gesprek met Jan Balliauw in "Terzake":

Video player inladen...

Volgens professor internationale politiek van de Universiteit Antwerpen David Criekemans staat Europa niet in een sterke positie om druk uit te oefenen op Iran. "De Amerikanen hebben duidelijk gezegd dat als Europa doorgaat met de Irandeal, dat de VS daar sancties tegen zullen invoeren. De Europese landen hebben Iran steeds minder te bieden", aldus Criekemans in "Terzake".

Bekijk het gesprek met professor Criekemans uit "Terzake" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen