Foto-rel tijdens Miss Universe-verkiezing 2015: "Een dieptepunt, zeker weten"

"Hoe kunnen jullie nu vriendelijk tegen elkaar zijn, terwijl jullie landen al jaren op oorlogsvoet leven?" Vijf jaar geleden kwamen 2 schoonheden die hun land vertegenwoordigden op de jaarlijkse Miss Universe-verkiezing in het oog van de storm terecht, nadat de Israëlische kandidate Doron Matalon een selfie op haar Instagramaccount publiceerde waarbij ze al lachend met Miss Libanon, Saly Greige, poseerde. Vooral in Libanon gingen er stemmen op om Greige onmiddellijk haar titel af te nemen en naar huis terug te sturen. Maar Greige wist haar criticasters uiteindelijk te paaien, ook al zou ze later toegeven dat het voorval "een dieptepunt" in haar Miss-carrière was.

Het was volgende foto die de toen 21-jarige Matalon op 11 januari 2015 op haar Instagramaccount publiceerde. Naast Miss Japan, Miss Slovenië en Miss Libanon liet de toenmalige Miss Israël zich in Miami, waar de verkiezing plaatsvond, van haar mooiste kant zien en wenste haar volgers daarbij "a good morning":

Vooral Miss Libanon zou het geweten hebben. Zo raadde een Libanese tv-zender Greige aan om eens "een boek te lezen over de geschiedenis van beide landen". Maar de toen 25-jarige Greige liet zich niet van haar melk brengen. Als antwoord op de kritiek publiceerde ze een 'aangepaste' foto, waarbij Matalon uit de foto 'weggesneden' was. Haar (Libanese) fans liet ze daarbij weten: "Sinds de eerste dag van deze verkiezing ben ik zeer behoedzaam geweest om zo een foto of een gesprek met Miss Israël te vermijden. Zij daarentegen probeerde verschillende keren met mij samen een foto te nemen."

"Ik wilde op de foto gaan met Miss Japan en Miss Slovenië toen zij plots te voorschijn sprong, een selfie nam en die op haar sociale media publiceerde. Zo is het gebeurd en ik hoop dat jullie me blijven steunen", aldus Greige nog.

"Ook al verbaast mij de reactie van Greige niet, toch maakt die me verdrietig. Het is toch jammer dat we onze vijandigheid niet opzij kunnen schuiven tijdens deze unieke ervaring waar we vrouwen van over de hele wereld kunnen ontmoeten, alsook die van een naburig land", reageerde Matalon eerst op Instagram.

In een interview met nieuwswebsite Today voegde ze daarna nog toe: "Ik hoopte op een verandering, op vrede tussen ons beiden, al was het maar voor de duur van deze verkiezingen. Want we vertegenwoordigen toch ons land en zijn bevolking, en niet onze regering en de politieke kwesties die daarmee verbonden zijn." Toch kon Matalon alleen maar concluderen dat Greige niet meer in haar nabijheid wilde gezien worden, zo vertelde ze nog op nieuwszender YNet. Intussen liet het internationale Miss Universe-organisatiecomité weten geen enkel probleem te zien in de foto met de 4 lachende jonge vrouwen.

Laten we ophouden dit groter te maken dan het is

Toch verhinderden de sussende woorden niet dat Greige in haar eigen land de gemoederen bleef beroeren. Uiteindelijk maakte de toenmalige minister van Toerisme, Michel Pharaon, een einde aan alle speculaties door ruim een week na de publicatie van Matalons selfie Saly Greige "niet te straffen": "Er is geen reden om haar haar titel van Miss Libanon af te nemen, gebaseerd op de informatie die we nu hebben. Ze is het slachtoffer geworden van een racistische campagne, van een campagne tegen een bepaalde regio. Bovendien zijn er voldoende bewijzen om aan te nemen dat Greige er alles aan gedaan heeft om contact met Miss Israël te vermijden."

Het organisatiecomité van Miss Libanon voegde in The Daily Star nog toe: "Israël heeft ons in de val willen lokken en we zijn er helemaal ingetrapt. Laten we ophouden dit groter te maken dan het is."

In het Amerikaanse praatprogramma "The daily show" kon presentator Jon Stewart niet nalaten om de hele controverse op een satirische manier in de kijker te plaatsen: "Israël en Libanon zijn hardnekkige vijanden. Dat begrijp ik. Maar schoonheidskoninginnen? Die staan elkaar pas echt naar het leven! Nochtans nam Miss Israël maar een kleine strook van de foto voor haar rekening, niet?"

Een klein jaar later keek Greige terug op het incident in Prestige Magazine. Greige: "Mijn jaar als Miss Libanon was een geweldige ervaring. Gelukkig waren er meer ‘ups’ dan ‘downs’. Ik kon veel nieuwe mensen ontmoeten, mocht aanwezig zijn op heel uiteenlopende evenementen. Dingen die mijn kijk op de wereld veel breder maakten. En ja, er was dat selfie-incident, een moment dat niet zo leuk was voor mij. Het was een van de dieptepunten in mijn Miss-jaar. Maar al bij al heeft het me sterker in mijn schoenen doen staan. Waar je ook bent, blijf Libanon in je hart dragen. Dat is het land dat we moeten blijven beschermen en waarop we trots moeten blijven."

Greige trouwde eind 2015 met Antoine Khoury en verhuisde naar Dubai ("Een grote stap voor mij, naar een ander land verhuizen én de rest van je leven willen delen met iemand anders, maar tegelijkertijd een erg mooie stap" (Prestige Magazine)). Ze trok zich vervolgens enkele jaren terug uit de publiciteit. "Een keuze waar ik geen minuut spijt van heb gehad", liet ze in maart 2018 aan Vogue Arabia weten. In mei 2018 beviel ze van een zoon. Ze is intussen een van de presentatoren van een lokaal nieuwsprogramma (zie foto hier beneden).

Meest gelezen