Gestolen juwelen van "grootste kunstroof in Duitsland sinds WO II" aangeboden op het darkweb

Een beveiligingsfirma uit Tel Aviv, Israël, heeft via een verborgen zijde van het internet twee juwelen aangeboden gekregen die eind november gestolen zijn uit het museum Grünes Gewölbe in de Duitse stad Dresden, in Saksen. Daar werd toen de grootste kunstroof gepleegd sinds de Tweede Wereldoorlog. 

De diamanten werden via het darkweb, een verborgen stuk van het internet, aangeboden aan de Israëlische kopers. Het gaat om medewerkers van de beveiligingsfirma CGI. Dat melden de krant Bild en de openbare omroep MDR.

CGI is een Israëlische beveiligingsfirma met hoofdzetel in Tel Aviv. Ze opereert wereldwijd, met onder meer oud-militairen uit het Israëlische leger en oud-medewerkers van de Mossad, de Israëlische geheime dienst.

Het gaat om twee stukken uit de collectie: een borstster en een schouderband. De onderzoekers zijn al sinds december bezig met het opsporen van de juwelen, op vraag van het museum zelf. De twee stukken werden hen nu aangeboden, tegen betaling in bitcoins, dat is een digitale munt op het internet. 

CGI heeft de gegevens van de verkopers doorgespeeld aan het Duitse parket, al wil het parket daar voorlopig geen commentaar op geven. Ook het museum reageert niet.

Meest gelezen