Archiefbeeld ter illustratie: de gevangenis van Vorst-Berkendael.

Kopzorgen over luchtbeelden van gevangenissen op Google Maps, maar Google wil ze niet "blurren"

De gevangenissen vinden dat Google de luchtbeelden van hun gebouwen onbruikbaar moet maken in Google Maps. Dat schrijft Het Nieuwsblad.  Momenteel zijn alle gevangenisterreinen daarop tot in detail zichtbaar en dat is toch net iets te makkelijk voor mensen met minder goede bedoelingen, vindt het Gevangeniswezen.

Ga maar na: via Google Maps krijgt u zonder veel boe of ba scherpe luchtbeelden voorgeschoteld van de gevangenisgebouwen en -terreinen in ons land. Maar dat baart het Gevangeniswezen in ons land zorgen, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

"Wij willen niet dat die beelden gebruikt kunnen worden om een ontsnappingpoging te kunnen doen of om een drone op een bepaalde plaats te laten landen. Het is vooral het veiligheidsgevaar van buiten naar binnen dat we op die manier willen voorkomen."

Het Gevangeniswezen heeft daarom al een tijd geleden officieel de vraag gesteld aan Google om de beelden wazig of onbruikbaar te maken ("blurren"). Maar het internetbedrijf houdt de boot af. Het bedrijf wil pas aanpassingen doen als het daartoe wettelijk wordt verplicht, zegt de woordvoerder van Google België Michiel Sallaets.

"Google opereert onder een wettelijk kader in België en daar houden we ons ook aan", benadrukt hij. "Zolang er geen wettelijk kader bestaat rond blurren van gevangenissen in België kunnen we niets doen."

Militaire sites wel geblurd

Vorig jaar kreeg ook het nucleaire agentschap FANC nul op het rekest, toen het Google vroeg om de satelliet- en luchtbeelden van kerncentrales te "blurren" uit veiligheidsoverwegingen. Maar die beelden staan vandaag nog altijd open en bloot op het web.

Enkel de militaire sites in ons land zijn al wazig op Google Maps. Daarvoor is een wet gestemd die verbiedt om "fotografische opnames te maken" van die plekken.

Overigens bleek vorig jaar al dat niet alleen op Google Maps de luchtbeelden van de gevangenissen en kerncentrales tot in detail te vinden zijn. Ook op Geopunt.be, de digitale kaartensite van nota bene de Vlaamse overheid, zijn gedetailleerde luchtfoto's van al die sites beschikbaar.

Meest gelezen