AP

Jacob Tremblay, "Beste jonge acteur" in 2016: "Deze prijs zet ik naast mijn Millennium Falcon!"

Hij was nog maar 9, maar 4 jaar geleden smolten wereldwijd harten toen Jacob Tremblay een Critics’ Choice Award naar huis mocht nemen voor zijn rol in "Room". "Dit is de mooiste dag van mijn leven", bekende hij terwijl de microfoon iets lager moest gehouden worden door acteur Bradley James, om te eindigen met: "Ik weet alvast waar ik deze prijs ga zetten, naast mijn Millennium Falcon" (een fictief ruimteschip uit "Star wars", red). Beelden ervan gingen onmiddellijk viraal en de bedankingsspeech werd door nieuwsmedia omschreven als "the cutest acceptance speech ever". Het blijft dan ook een van de memorabelste momenten uit de geschiedenis van de Critics’ Choice Awards, die vannacht voor de 25e keer worden uitgereikt.

Tremblay won in januari 2016 een Critics’ Choice Award in de categorie "Beste jonge acteur" voor zijn rol van de 5-jarige Jack in de bioscoopfilm "Room", waarin hij schitterde naast Brie Larson die later voor haar rol nog een Oscar zou winnen. Met zijn ontwapenend schattige bedankingsspeech pakte Tremblay niet alleen het publiek in de zaal, maar ook de kijkers thuis helemaal in. Zoveel flair en charme ("This is super cool!") kon dus niet onopgemerkt voorbijgaan en de beelden werden op sociale media miljoenen keren bekeken:

Het winnen van deze trofee maakte hem zo blij dat er tijdens de afterparty wel een dansje afkon. Dat gebeurde op de tonen van "Uptown funk". Het nummer van Mark Ronson en Bruno Mars was eind 2014, begin 2015 een wereldhit. Ronson bedankte de jonge acteur alvast dat hij "vereerd was om Tremblay’s feestdeuntje te zijn".

Daarna kwam er maandenlang geen einde aan het charmeoffensief van Tremblay. Of het nu tijdens de uitreiking van de SAG Awards was waar hij naast Brie Larson een award mocht aankondigen, terwijl hij op een opstapje stond.  Of in het praatprogramma van Ellen DeGeneres, waar hij weigerde om zijn ideeën over toekomstige films bekend te maken omdat dan "misschien Steven Spielberg of George Lucas er miljoenen dollars mee zouden kunnen verdienen". Of tijdens de Oscaruitreiking, waar hij uitgebreid op de foto ging met onder meer Sylvester Stallone en Jennifer Lawrence. Of in het gezelschap van Billy Eichner die hem meesleurde doorheen de straten van New York ("Het is niet omdat een kind geen Critics’ Choice Award gewonnen heeft, dat die niet cool zou kunnen zijn"):

Hoeveel aandacht er ook op hem afkwam, toch beweerde de jonge Canadees dat het succes hem niet veranderd had. "Ik ben ouder geworden, ja, maar veranderd ben ik niet. Ik voel me helemaal niet anders. Ik ben nog altijd even opgewonden als de media interesse tonen voor een film waarin ik meespeel", aldus Tremblay toen aan celebritywebsite Hollywood Reporter.

Maar tegelijkertijd met het succes vroegen velen zich ook af hoe het nu verder moest met het sterk gemediatiseerde kindsterretje. Toch wist Tremblay zijn focus op het acteren te houden, ook al volgde na "Room" een nogal hobbelig parcours van filmflops en filmsuccessen, zij het minder opvallend dan “Room”.

Toch omschreef regisseur Gene Stupnitsky, met wie Tremblay de verbaal expliciete film "Good Boys" maakte, hem als "een uitzonderlijk talent dat alles heel snel begrijpt en alles vrijwel meteen goed uitvoert". "Good boys" werd alvast genomineerd voor een People’s Choice Award.

Succes was er ook in de film "Wonder", waar hij met een misvormd gezicht te zien was naast Julia Roberts en Owen Wilson. De rol van Auggie leverde hem opnieuw een nominatie voor een Critics’ Choice Award op, maar dit keer moest hij de trofee laten aan Brooklynn Prince voor haar rol in "The Florida Project".

Toch volgden intussen ook een aantal flops op Tremblay’s pad. "Shut In", "The book of Henry" en "Doctor Sleep" konden filmrecensenten niet overtuigen en ook bioscoopbezoekers lieten deze films liever links liggen. Maar zelfs deze tegenslagen weerhouden nieuwsmedia er niet van de nu 13-jarige Tremblay als "acteerwonder" te blijven omschrijven.

Vannacht worden de Critics’ Choice Awards voor de 25e keer uitgereikt. Het evenement dat doorgaat in Santa Monica, in de Amerikaanse staat Californië, wordt aan elkaar gepraat door acteur/zanger Taye Diggs. De Netflix-film "Marriage story" wist alvast nominaties weg te kapen voor Adam Driver, Scarlett Johansson en Laura Dern. "The Irishman" kreeg dan weer de meeste nominaties achter zijn naam, namelijk 14. In de categorie "Best young actor/actress" vinden we onder meer Julia Butters ("Once upon a time in Hollywood") en Shahadi Wright Joseph ("Us") terug. 

Meest gelezen