Kerstboomverbrandingen of de aanloop naar het nieuwe Chinese jaar? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Een knetterend vuurtje op het strand

Hoog tijd om die kerstbomen weg te halen, het nieuwe jaar is écht begonnen. Er is wat te doen rond het verbranden van de kerstbomen, maar op heel wat plekken in Vlaanderen worden ze toch nog altijd op een grote hoop gegooid en ritueel in brand gestoken. Eén van de fijnste plekken om dat mee te maken is in De Panne aan zee, daar is het niet alleen kerstboomverbranding, maar ook nog eens (laat) nieuwjaarsvuurwerk. Twee keer fijn stof, dus, maar er zijn gratis oliebollen om de pijn te verzachten.

Ook in 's Gravenwezel, LochristiWetteren, ... branden de kerstbomen dit weekend. Heel wat andere gemeenten denken na over alternatieven, maar samenkomen staat zowat overal op het programma. Het zijn dan ook de weken van de nieuwjaarsrecepties. Ja, ook voor ú de beste wensen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de kerstboomverbrandingen:

Video player inladen...

Chinese draken bewaken 't Stad

In Antwerpen beginnen ze dit weekend al af te tellen naar het Chinese nieuwjaar. Dat wordt wereldwijd op 25 januari gevierd door de Chinese gemeenschap. In ons land springt Antwerpen er elke keer weer uit, daar mag u een grootse parade en de befaamde Leeuwendans verwachten.

Leeuwendans in Antwerpen
Nicolas Maeterlinck

De feestelijkheden starten vandaag al in bibliotheek Permeke, daar opent de gratis expo "Legends of liondance". Een expo over de Chinese leeuwenkostuums, en de eeuwenoude theeceremonie. Enkele kostuums staan opgesteld in de bib, en u kunt om 13.30 uur ook mee met een (betalende) gids om de Chinese buurt en de verborgen tempel te ontdekken in Antwerpen. 

Toen winters nog winters waren...

Nee, een Bokrijk in de sneeuw hoeft u ook dit weekend niet te verwachten, maar toch opent het park vanaf nu elk weekend voor de winterwandelingen. Op zaterdag en zondag kunt u er terecht, van 14 tot 20 uur. Voor twee euro mag u tussen de historische gebouwen gaan mijmeren over de Kleine IJstijd, toen winters nog winters waren. De gebouwen zelf blijven gesloten, maar worden wel gezellig verlicht.

Lost in Turnhout

Ook in De Warande in Turnhout bent u welkom. Daar loopt de gratis expo “Lost in Translation” nog tot 1 maart van dit jaar. Hedendaagse kunstenaars van bij ons en verder weg tonen daar werk rond identiteit, onder andere het werk van de Iraanse kunstenares Maryam Najd is er te zien. En zaterdag wordt u er om 14 uur ook rondgeleid door een gids.

De trein is altijd een beetje reizen

Ook in het treinmuseum Trainworld in Schaarbeek kunt u dit weekend terecht voor een interessante rondleiding.

De acteurs Koen Van Impe en Michaël Pas staan u om 11 uur én om 14 uur op te wachten, voor een literaire reis door het museum. Met verhalen over auteurs die een speciale band hadden met treinen, zoals Victor Hugo en Emile Verhaeren, die in 1916 door een tragisch treinongeval om het leven kwam.

Reserveren is voor een keer niet nodig! U gaat naar het museum, koopt een ticket, en wacht in de lokettenzaal op de gids/acteur. Laatkomers kunnen helaas niet meer aansluiten, wees er dus wel op tijd bij. Anders kunt u nog altijd de expo rond het werk van schilder Paul Delvaux bekijken, die loopt nog tot 15 maart. Prettig weekend!

Meest gelezen