Queen Elizabeth, Meghan Markle en prins Harry.
The Associated Press

Meghan Markle terug naar Canada, hoe denken de Britten over de "crisis": "Onverschilligheid groter dan je denkt"

De hertogin van Sussex, Meghan Markle, heeft het vliegtuig genomen richting Canada. Dat is bevestigd aan de Britse omroep BBC. Prins Harry blijft in Londen om nieuwe afspraken te maken met de rest van de koninklijke familie. De Queen heeft prins Charles en prins William gecontacteerd om samen te zitten en binnen een periode van slechts dagen tot een werkbare oplossing te komen. En hoe denkt de Brit op straat eigenlijk over deze "crisis"?  

Meghan is alleen naar Canada vertrokken. Prins Harry en zijn echtgenote waren sinds maandag in Londen na een zes weken durende kerstvakantie in Canada.

Ze bezochten dinsdag nog Canada House om iedereen te bedanken voor de gastvrijheid tijdens hun vakantie. Woensdag volgde dan de mededeling dat ze zich terugtrekken als "senior royals". Volgens bepaalde bronnen bleef zoontje Archie Harrison in Canada en is de hertogin nu terug bij hem.

Harry blijft in Londen om afspraken te maken met de rest van de koninklijke familie, meer bepaald met zijn grootmoeder de Queen, vader kroonprins Charles en broer prins William. De te leggen puzzel zal echter complex zijn.

Harry en Meghan willen hun rol herdefiniëren binnen de monarchie. Ze willen een job zoeken om financieel onafhankelijk te worden, nog bijspringen voor de Queen en hun tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Daarbij ruilen ze hun titel van hertogelijk paar van Sussex voorlopig niet in en wensen ze - als ze in het Verenigd Koninkrijk vertoeven - in Frogmore Cottage te blijven wonen.

Queen belt vanuit Sandringham

Hoe dat werkbaar moet worden, zoeken de royals en hun legertje adviseurs nu uit. De Queen, die momenteel van een vakantie geniet op haar landgoed Sandringham, heeft al contact gehad met Charles en William om overleg te plegen met Harry en zijn entourage. Ook de Britse regering wordt betrokken bij de nieuwe afspraken. 

Het paleis wil er duidelijk vaart achter zetten: de royals willen de nieuwe rol van Harry en Meghan afbakenen binnen een kwestie van dagen, en niet binnen enkele weken.

En dat wordt een evenwichtsoefening. Hoe zullen Harry en Meghan bijvoorbeeld commerciële activiteiten koppelen aan de titel die ze dragen? In Noorwegen moest prinses Märtha Louise vorig jaar inbinden, omdat ze betalende workshops gaf.

Kunnen Harry en Meghan gratis blijven wonen in Frogmore Cottage? Dat is hun verblijf in Windsor dat recent grondig gerenoveerd werd en waarvan uitlekte dat de Britse belastingbetaler een deel van die renovatie betaalde. Moeten ze voortaan zelf opdraaien voor de kosten van hun lijfwachten? Enzovoort. 

(lees voort onder de foto)

Frogmore Cottage afgeschermd door hekken.
2019 Getty Images

Wat denkt de Brit op straat over de situatie?

De Britse media bestempelen de situatie aan het hof als een heuse "crisis". Het is in binnen- en buitenland voorpaginanieuws met "Megxit" of "Sussexit" in de titels. Maar wat denken de Britten zelf over de situatie? De gewone man op straat?

Correspondente Lia Van Bekhoven vergelijkt in het Canvasprogramma "De afspraak" de situatie met de periode toen prinses Diana, de moeder van Harry, nog leefde. Zij liet een nieuwe wind waaien door het Britse koningshuis. Diana was een stijlicoon en werd aanzien als dé  prinses die dicht bij het volk stond. "Het is de war of the Windsors", zegt Van Bekhoven daarover, met andere woorden de eeuwige strijd binnen de Britse koninklijke familie die duidelijk de publieke opinie verdeelt.

Het is de war of the Windsors

Lia van Bekhoven

"Je had bij de scheiding van Charles en Diana twee kampen. De oudere Britten identificeerden zich sterk met de traditionele monarchie, terwijl de jongere generaties... die waren Diana-fan. Nu heb je ongeveer hetzelfde. Er zijn mensen die vinden dat Harry en Meghan hun titel niet langer meer waard zijn, anderen geven ze dan weer helemaal gelijk, omdat Harry en Meghan gepest zijn door de opdringerige pers." Van Bekhoven benadrukt dat niet elke Brit de Britse royals verafgoodt. "Forget it. De onverschilligheid is groter dan je denkt." 

Herbekijk hier het volledige gesprek met Lia van Bekhoven in "De afspraak":

Video player inladen...

Meest gelezen