Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse regering maakt nieuwe sancties tegen Iran bekend

De Amerikaanse regering heeft een nieuwe reeks sancties tegen Iran bekendgemaakt. De Amerikanen nemen zowel enkele hooggeplaatste individuen als economische sectoren in het vizier. De sancties vormen het Amerikaanse antwoord op de aanval van woensdagnacht, toen Iran raketten afvuurde op legerbasissen in Irak waar Amerikaanse soldaten gelegerd zijn.

Op een korte persconferentie in Washington maakten de Amerikaanse minister van Financiën en die van Buitenlandse Zaken de nieuwe sancties bekend. De Verenigde Staten nemen 8 hooggeplaatsten in het vizier, uit het “hart van het veiligheidsapparaat” die volgens minister Pompeo “verantwoordelijk zijn voor het geweld van het regime, zowel in het binnenland als in het buitenland.”

De andere sancties zijn gericht op de economie. 17 grote producenten in de staal –en ertsindustrie krijgen door Washington sancties opgelegd. Bovendien komt er een presidentieel uitvoeringsbesluit dat gevolgen heeft voor “iedereen die betrokken is bij Iraanse sectoren zoals de bouw, productie, textiel en mijnbouw”, zei Financiënminister Mnuchin. 

In 2018 legde de VS Iran al een reeks sancties op, toen president Trump zijn land terugtrok uit het nucleaire akkoord met Iran. 

Volgens de Amerikaanse regering hebben zulke maatregelen “impact”. Pompeo zei dat Iran door de maatregelen afgesneden is van miljarden aan inkomsten, die gebruikt zouden worden voor terroristische activiteiten in het buitenland. 

Tijdens de persconferentie zei Pompeo dat het Oekraïense vliegtuig waarschijnlijk door een Iraanse raket is neergeschoten. Volledige zekerheid wilde hij nog niet geven. “We moeten het volledige onderzoek afwachten vooraleer we een finale uitspraak doen”, zo klonk het. 

Meest gelezen