Nooit eerder werden zoveel testamenten opgesteld: "Extra vrijheid om erfenis te regelen volop gebruikt"

Belgen hebben vorig jaar een recordaantal testamenten laten opstellen. Dat meldt de notarisfederatie. Het voorbije jaar registreerden de notarissen ruim 66.521 testamenten, 7,4 procent meer dan in 2018. Het enthousiasme lijkt groot sinds een klein anderhalf jaar geleden het erfrecht in een nieuw kleedje is gestoken.

66.521 testamenten geregistreerd in een jaar tijd, dat hadden de notarissen de voorbije 43 jaar nog niet zien gebeuren. Zij houden de cijfers al bij sinds 1977 in het Centraal Register van Testamenten. In vergelijking met vorig jaar zijn dat er 7,4 procent meer: toen zaten de notarissen aan net geen 62.000 stuks. 

Maar vooral het verschil met 2017 frappeert: op twee jaar tijd is het aantal op jaarbasis geregistreerde testamenten aangegroeid met bijna een vierde. Dat is geen toeval. In september 2018 werd het erfrecht in ons land gemoderniseerd. De nieuwe regels geven mensen extra mogelijkheden om hun nalatenschap te regelen. 

"Minder conflicten"

"Van die grotere vrijheid is in groten getale gebruik gemaakt", weet notaris Bart Van Opstal, de woordvoerder van de notarisfederatie. "Dat betekent ook dat het nodig was om het erfrecht te hervormen."

We leven vandaag nu eenmaal in steeds complexere vormen samen: hersamengestelde gezinnen, kinderen uit verschillende relaties. Die zaken kan je vandaag beter regelen

Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

Zeker als je kinderen hebt en er eventueel kinderen zijn van een nieuwe partner kan je nu veel flexibeler je erfenis verdelen. "Dat kan zelfs gaan over de helft van je nalatenschap", weet Van Opstal. 

"We leven vandaag nu eenmaal in steeds complexere vormen samen: hersamengestelde gezinnen, kinderen uit verschillende relaties. Die zaken kan je vandaag beter regelen. En hoe beter je het regelt, hoe minder conflicten er achteraf zullen komen, wanneer de nalatenschap moet worden verdeeld."

Meest gelezen