Videospeler inladen...

Ook minderjarigen moeten vingerafdrukken afstaan voor de identiteitskaart

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen vanaf 12 jaar zullen vingerafdrukken moeten afstaan die op de chip van de vernieuwde identiteitskaart terechtkomen. Dat schrijft De Standaard en werd eind december vastgelegd in een koninklijk besluit. De Gegevensbeschermingsautoriteit reageert kritisch en spreekt van een rode zone. "Als ik mijn paswoord verlies of mijn account wordt gehackt, kan ik mijn paswoord wijzigen, mijn vingerafdruk niet", aldus voorzitter David Stevens in "De ochtend" op Radio 1. 

Vorig jaar besliste de federale regering dat er een proefproject zou komen in 25 gemeenten: wie daar een nieuwe identiteitskaart nodig heeft, zal er vanaf volgende week één krijgen met twee vingerafdrukken in de chip. 

Het was lange tijd onduidelijk of minderjarigen ook vingerafdrukken zouden moeten afstaan, maar in een koninklijk besluit van 20 december werd vastgelegd dat dat effectief het geval is voor minderjarigen vanaf 12 jaar. 

"Zeer gevoelige combinatie"

De Gegevensbeschermingsautoriteit (nieuwe naam van de privacycommissie, red.)  is kritisch over de maatregel. "Dit is twee keer een probleem", aldus voorzitter David Stevens. "Minderjarigen moeten worden beschermd én vingerafdrukken zijn gegevens die een leven lang niet kunnen worden gewijzigd, dus dit is een zeer gevoelige combinatie. Vingerafdrukken zijn zeer gevoelige gegevens om te verliezen of om te gebruiken voor malafide doeleinden. Als ik mijn paswoord verlies of mijn account wordt gehackt, kan ik mijn paswoord wijzigen. Mijn vingerafdruk niet. " 

Op dit moment loopt er ook een procedure bij het Grondwettelijk Hof tegen de opslag van vingerafdrukken op de identiteitskaart.

 Als ik mijn paswoord verlies of mijn account wordt gehackt, kan ik mijn paswoord wijzigen. Mijn vingerafdruk niet. "

David Stevens, voorzitter Gegevensbeschermingsautoriteit

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen