AFP or licensors

Heeft Salah Abdeslam gesproken met een Belgische journaliste tijdens zijn vlucht na de aanslagen in Parijs?  

Salah Abdeslam, een van de verdachten van de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs, heeft in een gesprek met zijn celgenoten in 2016 in Brugge enkele opmerkelijke uitspraken gedaan. Zo beweert hij dat hij na zijn vlucht uit Frankrijk, bij de verscherpte controles aan de grens, werd geïnterviewd door een Belgische televisieploeg. Dat meldt het Franse dagblad Le Parisien. "We weten niet wie die Belgische journaliste zou kunnen zijn. In de inhoud lees ik weinig nieuwe dingen", analyseert Caroline Van den Berghe in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Bij de aanslagen in Parijs, aan het Stade de France, de concertzaal Bataclan en in enkele cafés en restaurants in het oosten van de stad, kwamen in november 2015 130 mensen om het leven. Honderden anderen raakten gewond. Er waren meerdere daders betrokken en Salah Abdeslam was de enige die overleefde. Hij slaagde erin om enkele maanden uit de handen van de politie te blijven.

Het Franse dagblad Le Parisien heeft vandaag fragmenten van registraties van de Belgische Staatsveiligheid van gesprekken van Abdeslam met zijn medegevangenen in de gevangenis van Brugge uit 2016 gepubliceerd.

Abdeslam zou in de gevangenis tegen Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, gezegd hebben dat hij geïnterviewd werd door een Belgische journaliste aan een wegblokkade in Frankrijk. "De journaliste vroeg me of ik het normaal vond dat er versperringen waren opgeworpen. Ik heb gezegd dat ik dat, gezien de omstandigheden, normaal vond. Ik zat achteraan in de auto."

"Dat is een opmerkelijk detail in het artikel van Le Parisien. De andere zaken die er in staan, zoals het bezoek van Abdeslam aan een McDonalds-resataurant, waren al bekend. We weten niet wie de Belgische journaliste zou zijn geweest die Abdeslam heeft geïnterviewd. Mogelijk gaat het om een radiocollega van RTBF die drie mannen van Marokkaanse afkomst heeft geïnterviewd. De RTBF heeft geen televisie-interview met Abdeslam teruggevonden", zegt Caroline Van den Berghe in "De wereld vandaag".

"Fish menu" gegeten na de aanslagen in Parijs

De nacht na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 verschool Salah Abdeslam zich in de hal van een gebouw in Châtillon, waar hij een "fish menu" van McDonalds verorberde, dat hij aan een drive-in had besteld.

De volgende ochtend, op 14 november, werd hij opgepikt door twee handlangers die hem tot in Brussel brachten. Maar aan de grens bleek dat de politie, gewapend met machinegeweren, extra controles hield. "Ik heb gezegd: nu is het gedaan". Maar omdat Abdeslam nog niet duidelijk geïdentificeerd was, mocht de wagen waarin hij zat toch doorrijden. Even verder zou hij dan zijn opgewacht door een Belgische televisieploeg.

Pas vier maanden na zijn vlucht naar ons land, kon hij worden ingerekend. Abdeslam vertelde aan zijn celgenoten dat hij een brief verloren had waarin hij trouw zweert aan terreurorganisatie IS en verklaart "el harb" (oorlog) te zullen voeren." Die brief werd nooit teruggevonden, maar wijst volgens BFMtv wel op zijn intenties om terreur te zaaien.

Abdeslam heeft zich tijdens het onderzoek altijd in stilzwijgen gehuld. Volgend jaar verschijnt hij voor het hof van assisen in Parijs.

Beluister het gesprek met Caroline Van den Berghe uit "De wereld vandaag" hier:

AFP or licensors

Meest gelezen