AFP or licensors

Spaanse Hooggerechtshof vraagt Europees Parlement om onschendbaarheid Puigdemont en Comín op te heffen

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft het Europees Parlement officieel gevraagd om de onschendbaarheid op te heffen van de Catalaanse politici Carles Puigdemont en Toni Comín. Spanje wil de twee Catalaanse separatisten nog altijd vervolgen voor hun rol in de organisatie van het verboden referendum voor onafhankelijkheid in 2017.

Carles Puigdemont, tot eind 2017 minister-president van de Catalaanse regering, en zijn voormalige minister Toni Comín verblijven al meer dan twee jaar in België. Samen met enkele andere Catalaanse politici vluchtten ze naar ons land, nadat de Spaanse regering de Catalaanse regering had afgezet. De reden daarvoor was het verboden referendum voor onafhankelijkheid in oktober 2017.

Puigdemont en Comín stonden dan ook niet terecht tijdens het grote proces in Madrid vorig jaar. Negen andere Catalaanse separatistische leiders kregen daar celstraffen tot 13 jaar. Tegen Puigdemont en Comín liep wel een Europees aanhoudingsbevel, om ook hen op termijn te kunnen vervolgen.

De Brusselse onderzoeksrechter besliste onlangs echter om de procedure tot overlevering op te schorten, na een arrest van het Europees Hof van Justitie waarin geoordeeld werd dat een Europees Parlementslid onschendbaarheid geniet zodra hij of zij verkozen is en de uitslag van de verkiezingen officieel is bekendgemaakt. Het arrest behandelde een zaak van een van de veroordeelde politici, Oriol Junqueras, maar had ook gevolgen voor Puigdemont en Comín.

Het Spaanse gerecht wil echter doorgaan met de vervolging van Puigdemont en Comín en blijft dus de overlevering vragen. Daarom heeft het Spaanse Hooggerechtshof ook aan het Europees Parlement gevraagd om de onschendbaarheid van de twee op te heffen. De bal ligt daarmee in het kamp van de Europese Parlementsleden, die nu kleur zullen moeten bekennen. Al is het nog niet duidelijk of er effectief een stemming komt.

Voet bij stuk

Een ding is wel duidelijk: het Spaanse Hooggerechtshof houdt voet bij stuk als het over de vervolging van de Catalaanse politici gaat. Gisteren oordeelde het Hof nog dat Oriol Junqueras niet vrijgelaten wordt, ook niet tijdelijk om de zittingen in het Europees Parlement bij te wonen. Ook Junqueras raakte, net als Puigdemont en Comín, verkozen in mei vorig jaar.

Volgens het arrest van het Europees Hof van Justitie geniet Junqueras daarom als Europees Parlementslid van onschendbaarheid; en was dat ook het geval toen hij nog in voorarrest zat. Maar het Spaanse Hooggerechtshof meent dat de veroordeling in oktober die onschendbaarheid heeft opgeheven en Junqueras dus niet vrijgelaten kan worden. De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, heeft vandaag dan ook gezegd dat het mandaat van Junqueras als parlementslid ten einde is gekomen op 3 januari. Het Europees Parlement moet zich schikken naar beslissingen van nationale rechtbanken, zo luidt het.

Meest gelezen