Video player inladen...

N-VA-voorzitter De Wever sneert naar Open VLD-collega Rutten: "Wij gaan nooit in regering énkel omdat we premier willen"

De N-VA wil deel uitmaken van de federale regering om het centrumrechtse beleid van de regering-Michel voort te zetten. Dat heeft voorzitter Bart De Wever gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de partij in Mechelen. Tegelijk gaf hij ook een stevige prik aan Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten én zocht hij toenadering tot de socialisten. 

Maandag moeten informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) verslag uitbrengen bij de koning. Het is nog niet duidelijk wat zij de koning gaan vertellen, maar de N-VA blijft de ambitie koesteren om deel uit te maken van een nieuwe regering. "Als N-VA zijn wij niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen. We deden dit al in de afgelopen federale regering",  zegt De Wever.

Maar om tot een paars-gele regering te komen moet de N-VA een akkoord vinden met de Franstalige socialisten van de PS, en dat zit er voorlopig niet in, zegt De Wever in "Het Journaal". "Op dit moment heeft de PS, denk ik, heel sterk de indruk dat men een heel linkse regering kan maken, omdat mevrouw Rutten (voorzitster Open VLD, red.) haar akkoord heeft gegeven aan die heel linkse nota van mijnheer Magnette."

"Dat maakt het moeilijk om te onderhandelen. Moest er een signaal komen dat dat paars-groene verhaal toch niet doorgaat, dan verandert de situatie misschien volledig", aldus De Wever.

In zijn speech deelde hij ook een stevige prik uit aan de Open VLD-voorzitter. "Zeker is dat wij een partij zijn die nooit in een regering zal stappen louter voor de meerdere eer en glorie van partijtoppers die graag minister of zelfs eerste minister zouden willen worden", klonk het. Een verwijzing naar Rutten, die het premierschap zou hebben aangeboden gekregen van PS-voorzitter Paul Magnette. 

De Wever pleit ook voor een verhoging van de laagste pensioenen, wat toch een toenadering is tot de socialisten, die dat als een breekpunt zien. "Dat is een uitnodiging voor alle partijen die een sterker sociaal beleid willen, maar wel op voorwaarde dat je geld uitdeelt dat je eerst verdient door de werkzaamheidsgraad te verhogen", zegt De Wever in "Het Journaal". "Wat we niet willen doen is geld uitgeven dat er niet is of dat nog eens gaan halen bij de mensen."

Bekijk hieronder het interview uit "Het Journaal" of lees verder:

Video player inladen...

Vlaams front?

De  Wever begrijpt de houding van de Open VLD, die niet wil weten van een Vlaamse alliantie bij de federale regeringsonderhandelingen, niet. "Met CD&V en Open VLD hebben wij een centrumrechts Vlaams regeerakkoord  gemaakt, met heel veel ambities die ook federaal waargemaakt moeten worden. CD&V herinnert zich dat en ik ben daar dankbaar voor, maar Open VLD heeft blijkbaar een bladzijde omgedraaid en wil een heel nieuw paars-groen hoofdstuk schrijven. Waarom is men dan in een centrumrechtse Vlaamse regering gestapt?

"Ik kan daar geen logica in vinden, tenzij een logica die misschien niets met inhoud te maken heeft. Als je een centrumrechts Vlaams regeerakkoord afsluit en je een maand later zonder boe of ba plotseling krak het tegenovergestelde zegt, dan klopt er iets niet. Open VLD heeft ervoor gekozen geen Zweedse, maar eerder een paars-groene partij te zijn, waarvan akte", besluit De Wever.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen