AFP or licensors

Franse regering doet toegeving: plan voor standaardpensioenleeftijd wordt (tijdelijk) ingetrokken

De Franse regering is bereid om een stuk van de geplande pensioenhervorming tijdelijk in te trekken, met name de passage waarin een standaardpensioenleeftijd van 62 jaar wordt ingevoerd. Dat blijkt uit een brief die de Franse premier Edouard Philippe heeft overhandigd aan de vakbonden.

In Frankrijk wordt al weken gestaakt, uit protest tegen de plannen van de regering-Macron om de minimumpensioenleeftijd op te trekken. De wettelijke pensioenleeftijd is in Frankrijk de voorbije jaren opgetrokken naar 62 jaar. Maar er zijn - net als bij ons - tientallen uitzonderingen, waardoor mensen tot 10 jaar eerder met pensioen kunnen gaan. 

De Franse regering wil af van al die uitzonderingen en wil tot een uniform systeem komen. Premier Edouard Philippe ontvouwde zijn plannen om  een systeem met punten in te voeren. Wie na zijn 62e blijft doorwerken, zou daardoor beduidend meer pensioen krijgen.

Vertrouwen tonen

Het nieuwe systeem zou vanaf 2022 gradueel ingevoerd worden. Tegen 2027 zou de pensioenleeftijd opgetrokken worden naar 64 jaar. Omdat dit voorstel fel protest uitlokte, trekt Premier Edouard Philippe het nu in, zij het tijdelijk.

"Om mijn vertrouwen in de sociale partners aan te tonen, ben ik bereid de kortetermijnmaatregel in het wetsontwerp in te trekken", aldus de Franse premier.

Het is nu afwachten hoe de sociale partners zullen reageren. Tegen de hervorming wordt intussen al 38 dagen gestaakt. Ook vandaag kwamen over heel Frankrijk weer tienduizenden mensen op straat. In Parijs kwam het daarbij opnieuw tot geweld. Manifestanten, sommigen gemaskerd, staken containers in brand en gooiden ruiten van winkels in. De politie reageerde met traangas.

Meest gelezen