Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Oekraïense president na "ochtend van de waarheid": wil compensatie van Iran voor neerhalen vliegtuig

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwacht een financiële compensatie en officiele verontschuldigingen nu Iran toegeeft dat het een Oekraïens passagiersvliegtuig per ongeluk heeft neergehaald. Oekraïne verwacht ook dat hun experten de volledige toegang krijgen tot het onderzoek.

Vanmorgen heeft Iran toegegeven dat het per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig heeft neergehaald. Het vliegtuig was woensdag onderweg van Teheran (Iran) naar Kiev (Oekraïne) en werd door "een menselijke fout" neergeschoten door een Iraanse raket, meldt het Iraanse leger. De 176 inzittenden kwamen om. 

De Oekraïense president Zelensky heeft het over de "ochtend van de waarheid". Hij verwacht dat 45 Oekraïense experten toegang krijgen tot het onderzoek. Eerder was er getouwtrek over welke landen experten mogen sturen, en welke niet. 

De president vraagt ook een financiële compensatie voor het leed dat Oekraïne is aangedaan, en een straf voor diegenen die verantwoordelijk zijn. De lichamen van de Oekraïense slachtoffers moeten ook terugkeren naar Oekraïne. 

Bij de vlucht kwamen ook 57 Canadezen om het leven. De woordvoerder van de Canadese premier Justin Trudeau publiceerde een statement op Twitter.

Ook Trudeau verwacht dat er verantwoordelijkheid wordt opgenomen voor het neerhalen van het vliegtuig. Hij benadrukt dat er gerechtigheid moet komen voor de families van de slachtoffers. De Canadese premier vraagt evenzeer een "volledige samenwerking van de Iraanse autoriteiten" tijdens het onderzoek.

Het hoofd van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines Yevhenii Dykhne laat weten dat hij nooit getwijfeld heeft dat zijn vliegpersoneel niet verantwoordelijk was voor de crash. "Het ging over onze beste mannen en vrouwen. De allerbeste", zegt hij. 

Duits bondskanselier Angela Merkel overlegt vandaag met de Russische president Vladimir Poetin over de spanningen tussen Iran en de VS. De voorzitter van de Russische commissie voor Buitenlandse Zaken zei vandaag al dat Iran "lessen moet trekken" uit de tragedie. 

Meest gelezen