Een artistieke voorstelling van de planeet bij twee sterren uit het TOI 1338-zonnestelsel.

17-jarige stagiair ontdekt nieuwe planeet op derde dag bij ruimtevaartorganisatie NASA

Wolf Cukier, een 17-jarige jongeman, heeft een nieuwe planeet ontdekt tijdens zijn stage bij de NASA. Op zijn derde stagedag bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie merkte de jonge wetenschapper iets op wat andere wetenschappers eerder over het hoofd hadden gezien.

Wie ooit ergens stage heeft gelopen, is al blij dat hij of zij na een aantal dagen al de namen van alle collega’s al kent en de koffiemachine weet staan. Maar de 17-jarige Wolf Cukier nam in juni meteen een vliegende start als stagiair bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Cukier werd ingeschakeld om allerlei zonnestelsels te onderzoeken waarbij twee sterren rond elkaar cirkelen en elkaar verduisteren. 

Toen Cukier op zijn derde stagedag in het Goddard Space Flight Center van de NASA aan het grasduinen was door de beelden van ruimtetelescoop TESS, oftewel Transiting Exoplanet Survey Satellite, viel hem iets op in de data van TOI 1338. Dat is een zonnestelsel op 1.300 lichtjaren afstand van de aarde. Cukier merkte op dat iets in de baan van twee sterren het licht blokkeerde dat door de ruimtetelescoop werd opgevangen, vergelijkbaar met een zonsverduistering op aarde.

10 sterretjes

“Toen ik deze afwijking zag, zette ik er 10 sterretjes bij”, doet Cukier zijn verhaal. De 17-jarige jongen die nog op de middelbare schoolbanken zit, gaf zijn bevindingen door aan zijn stagebegeleiders en kreeg meteen hulp van verschillende wetenschappers om verder te onderzoeken wat het licht tussen de twee sterren blokkeerde.  

De bevindingen van het team gingen tijdens het onderzoeksproces alle kanten uit, maar uiteindelijk konden de wetenschappers besluiten dat ze dankzij de stagiair een nieuwe planeet hadden ontdekt. De bevindingen werden pas afgelopen week bekendgemaakt tijdens een wetenschappelijk congres op Hawaii en in een persbericht van de NASA.

Bekijk hieronder de journaalreportage (lees verder onder de beelden):

Video player inladen...

Nadat de NASA deze week bekend had gemaakt dat de planeet aanvankelijk gespot was door de 17-jarige stagiair, werd Wolf Cukier deze week uitgenodigd door alle grote tv-zenders in de VS. Bij ABC News gaf hij in glasheldere taal uitleg bij zijn ontdekking. 

“Wat deze planeet speciaal maakt, is dat ze in een baan draait rond twee sterren.”  Als Star Wars-fan vergelijkt hij de door hem ontdekte planeet met de planeet Tatooine, uit de science fiction-saga, die ook twee zonsondergangen heeft omdat ze ook twee zonnen heeft.

Bekijk hier het interview bij ABC News en lees eronder verder:

“De planeet heeft geen interessante naam gekregen”, zei Wolf in hetzelfde interview. “Ze heet gewoon TOI 1338 b, maar als het van mijn familie afhing, heette de planeet “Wolftopia”, voegt de jonge Wolf eraan toe.

Wolf Cukier zit nu in zijn laatste jaar op de middelbare school. NBV New York maakte deze week bekend dat Cukier volgend jaar aan de befaamde universiteit van Princeton mag gaan studeren. Voor zijn verdere carrière droomt hij van een baan bij de NASA of een vergelijkbare organisatie.

Bekijk hier een reportage van CBS, thuis bij Wolf Cukier:

Meest gelezen