Video player inladen...

Sultan van Oman, die onlangs in Leuven werd behandeld, is overleden

Sultan Qaboos bin Said al-Said van Oman, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het paleis in Oman. In december kwam de sultan nog naar België om een medische behandeling te ondergaan. Zijn entourage huurde toen een maand lang een hotel op de Grote Markt in Leuven af. De medische behandeling in Gasthuisberg werd echter na enkele dagen "in onderling overleg" stopgezet, veel vroeger dan verwacht. Toen al waren er hardnekkige geruchten dat het niet goed ging met de gezondheid van de sultan. Veel vroeger dan verwacht, is nu ook zijn opvolger al bekend: Haitham Bin Tariq Al-Said.

Sultan Qaboos had volgens diplomaten darmkanker. In december verbleef de man korte tijd in ons land voor een behandeling in het Leuvense Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg.  Hij keerde echter vervroegd naar Oman terug, nadat zijn behandeling na vijf dagen in onderling overleg werd stopgezet.

Verblijf in Leuven

Het verblijf van de sultan in Leuven kreeg heel wat media-aandacht, onder andere omdat er voor hem en zijn circa 70-koppige delegatie in volle eindejaarsperiode een hotel op de Grote Markt was afgehuurd (waardoor honderden gasten te horen kregen dat hun reservatie werd geschrapt).

Er kwam vervolgens ook heel wat kritiek omdat de auto's van de sultan geparkeerd stonden op de Grote Markt in Leuven, nochtans een verkeersvrije zone. 

(lees verder onder de foto)

Het hotel in Leuven waar de entourage van de sultan verbleef
James Arthur Photography

Opvolger

De vele hospitalisaties van de sultan zorgden in Oman voor onrust met betrekking tot zijn opvolging en de stabiliteit van het land. Qaboos was ongehuwd en had geen kinderen of broers.

De opvolgingsprocedure is in de grondwet als volgt voorzien: 50 mannen uit de familie van Qaboos krijgen drie dagen de tijd om een opvolger aan te duiden. Er is echter ook een envelop waarin Qaboos de naam heeft bewaard van wie hij als zijn opvolger zag. Het is dankzij die envelop dat de opvolger nu al is aangeduid: Haitham Bin Tariq Al-Said.

Het openen van de omslag.
AFP or licensors

De 65-jarige Al-Said (schermbeeld hieronder) is de minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed in Oman, en speelt al langer een belangrijke diplomatieke rol. Bij het bezoek van de Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla, mocht hij bijvoorbeeld het paar verwelkomen. Eerder had Al-Said ook posities op het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Bekijk hieronder de journaalreportage:

Video player inladen...

Meest gelezen