AFP or licensors

Taiwan stemt tégen meer banden met China: huidige president haalt het in verkiezingen

In Taiwan is de huidige president Tsai Ing-wen herverkozen. Volgens een voorlopige uitslag haalde ze 58 procent. De Taiwanezen kiezen daarmee vóór blijvende onafhankelijkheid en tégen meer banden met China. "Taiwan laat de wereld zien hoeveel we van onze vrijheid houden."

Taiwan is eigenlijk een onafhankelijke staat in de Oost-Chinese Zee. Maar China claimt het land, als een afvallige provincie die op termijn deel zal uitmaken van China. Ook heel weinig andere landen of organisaties erkennen Taiwan als onafhankelijke staat. 

Hoe dan ook mochten de Taiwanezen dit weekend stemmen voor een nieuw parlement en president. Tijdens de campagne kwamen veel thema's aan bod, maar hét onderwerp was toch de band die Taiwan al dan niet moet hebben met China. 

Vóór vs tégen China

"De huidige president Tsai Ing-wen is anti-China", zei correspondente Leen Vervaeke gisteren in "De ochtend" op Radio 1. "Haar partij wil de onafhankelijkheid van Taiwan beschermen en de invloed van China tegengaan, ook al kan dat economische gevolgen hebben. Haar aanhangers vinden haar degelijk, maar ook een beetje saai. Bovendien vinden ze haar beleid niet echt daadkrachtig."

De grote uitdager was Han Kuo-yu van de pro-Chinese KMT. "Hij is net het tegenovergestelde. Hij is flamboyant en doet sterke uitspraken. Zijn partij is duidelijk pro-China en vindt het huidige politieke systeem verrot en wil daar verandering in brengen."

Onze regering zal niet toegeven aan bedreigingen van Peking.

Tsai Ing-wen

Het is de huidige president die het uiteindelijk heeft gehaald. Dat was ook wat de peilingen de afgelopen maanden voorspelden. "Taiwan heeft de wereld laten zien hoeveel we van onze vrije en democratische manier van leven en onze natie houden", vertelde Tsai tijdens haar overwinningsspeech. Ze had meteen een duidelijke boodschap voor China: "Onze regering zal niet toegeven aan bedreigingen van Peking."

Hongkong

Volgens de correspondente heeft het een en ander te maken met Hongkong, een onafhankelijke staat die wél onder China valt. Daar protesteren veel inwoners al enkele maanden tegen de dreigende invloed van China. 

Al is de situatie wel niet helemaal te vergelijken, zegt Vervaeke . "Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van China. Taiwan is sinds 1945 een onafhankelijk land met eigen democratische instellingen. Als China Taiwan zou inlijven dan is de inbreuk veel groter. Maar het klopt wel dat veel inwoners van Taiwan door Hongkong gezien hebben dat samenwerken met China vaak ook politieke gevolgen heeft."

"Los daarvan: de economische banden tussen China en Taiwan zijn enorm sterk", zegt de correspondente. "Telkens wanneer Taiwan zegt dat het de onafhankelijkheid meer wil beschermen, reageert China met economische druk. Zo heeft China toeristen dit jaar verboden om naar Taiwan te gaan, wat zware gevolgen heeft voor de toeristische industrie."

Beluister hieronder het gesprek met Leen Vervaeke gisteren in "De ochtend" op Radio 1, dus voor de uitslag bekend was:

AFP or licensors