2020 Getty Images

VRT NWS-journalist Steven Decraene bij "monsterbrand" in Australië: "Wellicht duurt het hier nog 4 tot 8 weken"

Kilometers aan bos volledig afgebrand, gevaarlijke "killer trees" en huizen die volledig verwoest zijn. Dat is de eerste indruk van VRT NWS-journalist Steven Decraene, die sinds gisteren in Australië is, waar al enkele maanden hevige bosbranden woeden. "Iedereen is hier dag in dag uit bezig met de branden."

Steven Decraene kwam gisteren aan op de luchthaven van Melbourne, in het zuidoosten van het land. Daar was niet meteen veel te merken van de branden die al weken aan de gang zijn, maar dat veranderde wanneer hij meer landinwaarts trok. "De brand heeft gisteren nog stevig gewoed en de schade die we zagen, is enorm", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Kilometers aan bossen zijn opgebrand, huizen zijn volledig vernield of verdwenen. Vandaag is het wat frisser, wat (voorlopig) goed is voor de branden."

Kilometers aan bossen zijn opgebrand, huizen zijn volledig vernield of verdwenen

In de bossen die getroffen zijn, staan ook nog veel zogenoemde "killer trees". "Dat zijn bomen die zwaar getroffen zijn door de branden, maar wel nog rechtop staan. De minste windstoot kan die laten omvallen, waardoor het in die bossen nog steeds gevaarlijk is, ook al brandt het daar niet meer." Gisteren stierf nog een brandweerman omdat zo'n boom op hem viel.

"Hoe dichter bij de branden, hoe meer alles in het teken ervan staat", zegt Decraene in "De zevende dag". "Veel vrijwillige brandweermannen zijn dag in dag uit bezig met het vuur te bestrijden. De andere mensen in de dorpen komen dan weer met eten en drinken om hen te steunen."

Bekijk hieronder het gesprek met Steven Decraene in "De zevende dag" en lees verder onder de video:

Video player inladen...

De journalist is momenteel in Bairnsdale, in de staat Victoria, op zo'n 3,5 uur rijden van Melbourne. "Hier zijn sinds gisteren twee brandhaarden samengekomen, waardoor er een megabrand is ontstaan. Ze proberen die onder controle te houden, maar dat is niet evident. Aan de rand staat hier een tentenkamp, waar vrijwillige brandweermannen logeren. Hier is een megaoperatie aan de gang."

(Lees verder onder de foto)

Het tentenkamp in Bairnsdale
VRT

De Australische premier Scott Morrison kreeg de afgelopen weken al veel kritiek op zijn aanpak van de branden. Iets waarvoor hij zich vandaag nog heeft verontschuldigd. "Maar hier in de buurt zijn mensen vooral bezig met blussen, 24 uur op 24, zeven dagen op zeven. De mensen zeggen dat er zeker vragen kunnen worden gesteld, maar dat die voor later zijn. Nu is iedereen hier aan de slag om ervoor te zorgen dat er niet meer branden ontstaan."

Hieronder ziet u op een kaart de huidige branden in Australië. Lees verder onder de kaart:

Wat de toekomst brengt, is voorlopig nog onduidelijk. "De temperaturen schommelen enorm. Soms lijkt het erop dat alles zal afkoelen, maar daarna is het dan weer bloedheet. De wind draait soms ook, waardoor het bluswerk moeilijk loopt. Het is wachten op de eerste grote regenbuien, die het het bluswerk kunnen helpen, maar die worden pas tegen maart verwacht. Iedereen gaat er dus vanuit dat het hier nog vier tot acht weken kan duren."

Bekijk hier de reportage van Steven Decraene voor "Het Journaal" vanuit Bairnsdale:

Video player inladen...

Beluister hieronder het gesprek met Steven Decraene in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen