Premier Morrison bezoekt de schade door de bosbranden.

Australische premier over kritiek op beleid: "Er zijn dingen die ik veel beter had kunnen doen bij de bosbranden"

De Australische premier Scott Morrison zegt dat hij spijt heeft over de manier waarop hij de bosbranden in zijn land heeft aangepakt. "Er waren dingen die ik beter kon doen", zegt de premier, die wil bekijken wat er in de toekomst moet veranderen. Ondertussen is er opnieuw een brandweerman gestorven door een zogenoemde "killer tree".

De Australische premier kreeg de afgelopen weken behoorlijk wat kritiek over zich heen. De manier waarop hij de bosbranden aanpakt (of het gebrek eraan) stoot heel wat inwoners tegen de borst. Dat Morrison op reis was net op het moment dat de branden op een hoogtepunt zaten, kon ook op weinig begrip rekenen. Twee dagen geleden kwamen tienduizenden mensen in verschillende steden op straat om zijn ontslag te eisen. 

"Er zijn zaken die ik veel beter had kunnen doen", zei Morrison in een interview met tv-zender ABC. Wat precies, maakt hij niet echt duidelijk. "Maar een premier is ook maar een mens van vlees en bloed." 

Bekijk hier een stukje uit het interview en lees verder onder de video:

Video player inladen...

De premier wil dat er een soort van parlementaire onderzoekscommissie komt naar de aanpak van de bosbranden. "Zo wil hij laten bekijken of de brandweer niet federaal moet worden georganiseerd in plaats van op deelstaatniveau", zegt VRT NWS-journalist Steven Decraene ter plaatse. "Op die manier zou er sneller kunnen worden gereageerd en kan er ook meer budget vrijkomen."

En ook op vlak van klimaat had hij iets te zeggen. Morrison minimaliseerde in het verleden meermaals de link tussen de klimaatverandering en de bosbranden, iets wat hem ook veel kritiek opleverde. "Dat we langere, warmere en drogere zomers hebben wordt duidelijk beïnvloed door de bredere klimaatverandering."

Dat we langere, warmere en drogere zomers hebben wordt duidelijk beïnvloed door de bredere klimaatverandering

Tussen de lijnen door had hij het zelfs over het aanpassen van het beleid om de schadelijke uitstoot te verminderen. Al moet dat wel met een "evenwichtig beleid, dat de bredere economische en sociale belangen van Australië erkent". 

Morrison is een duidelijke medestander van de steenkoolindustrie in zijn land, omdat die voor werkgelegenheid zou zorgen. En onder impuls van de conservatieve regering in Canberra was Australië begin december nog een van de landen die zich terughoudend opstelde op de klimaattop van Madrid.

(lees verder onder de foto)

Towamba, in het zuidoosten van het land
AFP or licensors

Gisteren kwam ook een brandweerman om het leven bij het bestrijden van de branden in de regio Omeo. Het gaat om een man van zestig jaar die al meer dan veertig jaar ervaring had. "Hij kwam terecht onder een boom", zegt journalist Steven Decraene. "De "killer trees" zijn een vrees voor veel brandweermannen hier. Heel wat grote bomen zijn aangetast door de bosbranden, maar staan nog steeds rechtop. Door de minste windstoot kunnen ze omvallen." Het is al de vierde brandweerman die sterft bij de bosbranden. In totaal zijn er al 28 mensen om het leven gekomen. 

Het bekende Opera House in Sydney, de opera in de Australische stad, bracht gisteren ook een eerbetoon aan de brandweermannen die de bosbranden bestrijden door foto's van hen te projecteren op het gebouw. 

AFP or licensors

Sinds het begin van de grote bosbranden ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Duizenden huizen zijn verwoest.

Meest gelezen