Videospeler inladen...

Filipijnse Taal-vulkaan spuwt as en lava: grootschalige evacuatie op komst uit vrees voor grotere uitbarsting

Op de Filipijnen is de vulkaan de Taal uitgebarsten. De vulkaan, gelegen ten zuiden van de hoofdstad Manilla, spuwde kilometers hoog as uit. Sinds vannacht komt er ook lava uit de krater. Meer dan 30.000 mensen zijn uit de regio gevlucht. Honderdduizenden anderen worden mogelijk later geëvacueerd, uit vrees voor een nog grotere uitbarsting. "Je voelde de as op je huid vallen en dat prikkelde", getuigt een Vlaming vanuit Manilla.

Een enorme wolk van witte en grijze as blijft opstijgen uit de krater van de Taal, in de provincie Batangas, op 66 kilometer ten zuiden van Manilla. Gisteren spuwde de vulkaan volgens het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie 10 tot 15 kilometer hoog as de lucht in. De aswolken dreven tot in Manilla. Vandaag zou dat beperkt zijn tot zo'n 2 kilometer. Maar sinds vannacht komt er ook lava uit de krater, tot iets minder dan een kilometer hoog. De lava stroomt daarop in het water van het meer rond de krater.

Genoeg activiteit om de zowat 2.000 inwoners van het eiland waarop de vulkaan staat, te evacuëren. In totaal zijn echter al meer dan 30.000 mensen hun huizen ontvlucht, vooral in de provincie Batangas zelf, maar ook in de naburige provincie Cavite. Al verloopt de vlucht niet altijd even vlot, bij gebrek aan transport en door het slechte zicht op de wegen. Ook tientallen toeristen moesten het gebied verlaten. De uitbarsting gisteren werd gevolgd door aardbevingen later op de dag. De hele streek is intussen met as bedekt.

(lees verder onder de foto's)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
© 2020 Pacific Press

Door de uitbarsting werd ook de grootste luchthaven van het land een tijdlang stilgelegd. Zo'n 500 vluchten werden geschrapt. Intussen is de luchthaven weer gedeeltelijk open en zijn al verschillende vliegtuigen kunnen opstijgen.

Vrees voor grote uitbarsting

De overheid op de Filipijnen heeft het uitbarstingsgevaar opgetrokken tot niveau 4. Dat op één na hoogste alarmniveau betekent dat er een "nakende gevaarlijke uitbarsting" op til is binnen enkele uren of dagen. Kantoren en scholen in de wijde regio zijn dicht. Honderdduizenden mensen moeten de volgende uren hun huis uit. "Sommige inwoners zijn in paniek en willen niet vertrekken, omdat ze hun huis en hun veestapel niet willen achterlaten", zegt een plaatselijke burgemeester. "We proberen hen te zeggen dat terugkeren erg gevaarlijk is en dat de vulkaan elk moment kan uitbarsten en hen doden."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Vlaming in Manilla

"Gisteravond begon het plots as te regenen in de straten", getuigt Pieter Steyaert, een Vlaming die in de hoofdstad Manilla verblijft, op zo'n 70 kilometer van de vulkaan. "Je voelde de as op je huid en op je kleren liggen. Dat prikkelde ook wel. In die as zit een soort vulkanisch glas en als je over je huid wreef om de as weg te kregen, dan kreeg je kleine wondjes. Auto's zijn ook beschadigd omdat mensen de as eraf probeerden te wassen."

"Op dit moment is er ook heel weinig volk op straat, de overheid heeft namelijk aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Ook de airco moet af, en dat is in deze hitte best onbehaaglijk. Maar de mensen vrezen hier nu vooral de mogelijke gevolgen zoals aardbevingen."

AFP or licensors

De Nederlander Arjen Loonstra, die op de Filipijnen woont, vertelt hoe het schouwspel van de vulkaan al snel omsloeg in paniek. Hij vertelt hoe bomen onder het gewicht van de as omvielen. "Er zijn paarden achtergebleven op de vulkaan, die zijn wellicht allemaal omgekomen. In Laurel zijn 22 doden gevallen door een brug die het begaf bij een aardbeving."

Ring van vuur

De Taal is de kleinste maar tweede meest actieve vulkaan op de Filipijnen. Die eilandengroep ligt in de zogenoemde Ring van vuur, een seismisch erg actieve regio waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen. De Taal is een populaire toeristische bestemming omdat hij in een schilderachtig kratermeer ligt. De vulkaan barstte sinds 1572 in totaal 33 keer uit. De laatste grote uitbarsting was in oktober 1977, de dodelijkste uitbarsting was in 1911. Toen kwamen meer dan 1.300 mensen om het leven.

AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen