Van de Britse premier Boris Johnson tot Nederlandse koning Willem-Alexander: gezagsbekleders naar Oman na dood sultan

Heel wat buitenlandse gezagsbekleders zijn in Oman neergestreken om hun medeleven te betuigen met de koninklijke familie van de Golfstaat na het overlijden van sultan Qaboos. Zij werden ontvangen door zijn opvolger en neef, Haitham bin Tariq.

Qaboos was bekend voor de lijn van goed nabuurschap, gematigdheid en neutraliteit die hij aanhield, en dat was ook te merken aan de stoet van gezagsbekleders die de revue passeerde in het Al Alam-paleis in Masqat. Kroonprins Mohammed ben Zayed, de sterke man van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), kwam langs, gevolgd door de emir van Qatar, sjeik Tamim ben Hamad Al-Thani. Nochtans zijn Saudi-Arabië en de VAE aan de ene kant, en Qatar aan de andere kant, sinds 2017 verwikkeld in een conflict.

Iran stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Sultan Qaboos, nochtans een bondgenoot van de Verenigde Staten en Saudi-Arabië, had namelijk goede relaties ontwikkeld met Teheran. Ook de emir van Koeweit, de koning van Bahrein en de Tunesische president maakten de verplaatsing. Van Europese kant kwamen de Nederlandse koning Willem-Alexander, Franse ex-president Nicolas Sarkozy, de Britse premier Boris Johnson en de Britse kroonprins Charles de honneurs waarnemen.

Sultaan Qaboos, die enkele weken geleden nog in Leuven verbleef voor een behandeling in het universitair ziekenhuis, overleed vrijdag op 79-jarige leeftijd. Hij was bijna 50 jaar aan de macht en moderniseerde in die tijd zijn land dat het statuut meekreeg van een neutraal en gerespecteerd land. Zo werd Oman niet aangetast door de bloedige oorlog in buurland Jemen, waar een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië tegen de Houthi-rebellen, die door Iran gesteund worden, vecht. De nieuwe sultan Haitham bin Tariq belooft de neutrale lijn van zijn voorganger te volgen.

Ook de Amerikaanse president Trump had lovende woorden voor Qaboos, die hij een echte partner van de Verenigde Staten noemde en die met negen Amerikaanse presidenten heeft samengewerkt. "Zijn ongeziene inspanningen om tot dialoog en vrede in de regio te komen, tonen het belang aan om naar alle standpunten te luisteren", zei Trump. Qaboos speelde een belangrijke rol als bemiddelaar tussen de VS en Iran. 

Meest gelezen