Video player inladen...

Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Wie me kent, weet dat ik professioneel ben en mijn telefoon opneem"

Gwendolyn Rutten reageert sussend op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteravond. De Wever zei tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dat N-VA nooit enkel in een regering zal stappen om de premier te leveren. Een duidelijke sneer naar Rutten, die het premierschap zou zijn aangeboden. De krant De Tijd berichtte afgelopen week ook dat Rutten de telefoontjes van De Wever niet meer zou opnemen. "Wie me kent, weet dat ik professioneel ben en mijn telefoon opneem", zegt Rutten daarover.

Gwendolyn Rutten is vandaag als Open VLD-voorzitter aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van MR, aangezien beide partijen in ons land de zogenoemde "liberale familie" vormen.

Ook de N-VA kwam dit weekend bijeen voor een nieuwjaarsreceptie. In zijn speech deelde voorzitter Bart De Wever een stevige prik uit aan Rutten. "Zeker is dat wij een partij zijn die nooit in een regering zal stappen louter voor de meerdere eer en glorie van partijtoppers die graag minister of zelfs eerste minister zouden willen worden", klonk het.

Een verwijzing naar Rutten, die het premierschap zou hebben aangeboden gekregen van PS-voorzitter Paul Magnette in de onderhandelingen voor een paars-groene regering, een regering zonder de N-VA. 

"Er wordt blijkbaar veel uitgehaald", reageert Rutten vandaag. "Ik ga daar echt niet op ingaan, want dat heeft weinig zin. Mijn partij heeft een heel duidelijke lijn: samen met de liberale familie willen we aan een positief project werken en al de rest maakt de dingen alleen maar moeilijker."

Volgens medeonderhandelaar Alexander De Croo (Open VLD) zijn de uitspraken van de N-VA bedoeld om "militanten op te hitsen". "Er is een onderscheid tussen wat op het podium gebeurt en wat in de coulissen gebeurt", zegt hij. De Croo hoopt dan ook dat er na het contact tussen de informateurs en de koning morgen een volgende fase in de regeringsonderhandelingen kan starten. 

Front

Open VLD en N-VA zitten samen in de Vlaamse regering. In het Vlaams regeerakkoord dat ze hebben afgesloten, staan veel zaken die ook op federaal niveau gerealiseerd moeten worden, meent De Wever.

Zou het dan niet logischer zijn om met de partijen die in de Vlaamse regering zitten, één front te vormen? "Het is heel logisch dat voor ons de inhoud telt en die bepalen we samen met de MR", meent Rutten.

"Fronten vormen? Dat doe je tegen iets. Ik doe aan politiek vóór iets. Samen met mijn partij zijn we voor een positief project en een beter België. De inhoud die wordt aan de tafel bepaald, meer moet daar in de pers niet over gezegd worden op het moment dat twee informateurs nog aan het werk zijn." 

Telefoon

En of ze dan nog de telefoon opneemt als de N-VA belt? "In de politiek moet je nooit dingen persoonlijk nemen en altijd professioneel zijn. Wie me kent weet dat ik professioneel ben en mijn telefoon opneem."

Herbekijk hieronder de volledige journaalreportage over de Nieuwjaarsreceptie bij MR en het interview met Open VLD-voorzitter Rutten:

Video player inladen...

Meest gelezen