Mark Kuipers/HH

"Weekend zonder alcohol achter het stuur" blijkt succes: minder dronken bestuurders betrapt

Afgelopen weekend heeft de politie minder mensen met een glas te veel op betrapt in vergelijking met vorig jaar in januari. Dat blijkt uit de cijfers van "weekend zonder alcohol achter het stuur". Aan de andere kant zag de politie wel een kleine toename van mensen die onder invloed waren van drugs. 

Van vrijdagavond 18 uur tot maandagochtend 6 uur heeft de politie maar liefst 62.441 bestuurders gecontroleerd. 1,41 procent van hen bleek te veel gedronken te hebben. Bij de vorige wintereditie lag dat aantal nog hoger: toen hadden 1,70 procent van de bestuurders een glaasje te veel op. Ook in vergelijking met de zomereditie in juni is er een daling te zien. Van de 37.000 gecontroleerde bestuurders was toen 1,67 procent onder invloed. 

De politie juicht deze dalende trend toe, maar wil de resultaten toch nuanceren met het aantal positieve drugstesten die werden afgenomen. Van de 228 bestuurders die een speekseltest deden, waren er 117 onder invloed van drugs. Dat is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar.  

Ook wil de politie nog eens de aandacht vestigen op de gevaren van dronken rijden. In 2018 werden er nog 4.710 ongevallen met doden of gewonden geregistreerd die rechtstreeks te wijten zijn aan alcohol. Dat aantal ligt zelfs hoger dan het jaar ervoor. 

Meest gelezen