Douanier geschorst omdat hij haatboodschappen had verspreid

De FOD Financiën heeft een douanier voorlopig op non-actief gezet, na een tip over zijn Youtube-kanaal. Daarop postte de man filmpjes waarin hij zich uitsprak tegen de islam en homoseksualiteit, en waarin hij complottheorieën verspreidde.

"De man was nog maar sinds 3 januari in dienst bij de douane", vertelt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën, waaronder de douane valt. "Maar na een week hebben we hem al voorlopig geschorst, nadat een journalist ons had getipt over de filmpjes die hij had gepost."

De filmpjes dateren al van enkele jaren geleden. Volgens de RTBF roept de man onder andere moslims op om zich te bekeren, "omdat ze een vals geloof volgen." Hij noemt Mohammed "een profeet van Satan" en zegt dat de islam kindermisbruik aanmoedigt. In een ander filmpje zegt hij dat van homoseksualiteit wetenschappelijk bewezen zou zijn dat het "een perversie" is, en "een belediging voor wat de bijbel ons leert." Daarnaast verspreidt hij ook filmpjes met complottheorieën over de aanslagen van 11 september 2001, en waarin hij zich uitspreekt voor de Russische president Poetin en de Syrische president Assad.

"Die zaken beantwoorden niet aan wat een ambtenaar moet zijn: integer, neutraal en objectief", benadrukt woordvoerder Adyns. "Daarom is hij voorlopig geschorst. Er komt nu een onderzoek, en op basis daarvan zullen we een definitieve beslissing nemen over wat er met hem gebeurt. De man zit nog in een stage, die één jaar duurt. Zolang het onderzoek loopt, wordt hij verder betaald."

De overheid mag geen sollicitanten weigeren om wat ze posten op sociale media. Misschien moeten we dat toch eens herbekijken

Francis Adyns (FOD Financiën)

De video's zijn al enkele jaren oud, maar tijdens de selectieprocedure voor de douane zijn ze nooit ontdekt: "Dat is niet voorzien bij ons, in tegenstelling tot de privésector, waar het gebruikelijk is om te kijken wat sollicitanten posten op sociale media. Bij Selor, dat de rekrutering voor de overheid doet, kan het niet, en het is ook geen grond om iemand te weigeren. Misschien moeten we toch eens herbekijken om dat in de toekomst aan te passen."

Meest gelezen