Duitsland heeft recordoverschot op de begroting: 13,5 miljard euro

Duitsland heeft voor het jaar 2019 een recordoverschot van 13,5 miljard euro op de begroting. Dat meldt Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën. De cijfers zijn nog niet definitief. Het overschot is vooral te danken aan de zeer lage rente.

Het vorige record dateert van 2015, met een begrotingsoverschot van 12,1 miljard euro. Volgens het Duitse ministerie van Financiën is het miljardenoverschot vooral te danken aan de lage rente waartegen Duitsland zich kan (her)financieren. Voor sommige looptijden is de rente zelfs negatief en ontvangt Duitsland dus geld om te lenen.

Het begrotingsoverschot komt in een reserve die intussen al meer dan 48 miljard euro bedraagt. Over wat er met het geld moet gebeuren, bestaat onenigheid binnen de Duitse regering. De sociaaldemocraten willen zwaar investeren in infrastructuur, scholen, ziekenhuizen en klimaatmaatregelen. De christendemocraten willen vooral een lastenverlaging voor bedrijven.

Meest gelezen