Videospeler inladen...

Informateurs spelen verlengingen en politicologen aanschouwen: "Ze zijn gebuisd en krijgen een soort tweede zit"

Vanmiddag hebben informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) nog eens twee weken extra gekregen om uit te zoeken met welke partijen een nieuwe federale regering zou kunnen worden gevormd. Waarnemers en politicologen aanschouwen het politieke theater in de Wetstraat met stijgende verbazing en groeiend scepticisme.

232 dagen na de verkiezingen is het nog altijd niet duidelijk welke partijen al dan niet bereid zijn in een federale regering te stappen. Noch het informateursduo Reynders-Vande Lanotte, noch het preformateursduo Bourgeois-Demotte, noch informateur Magnette, noch het informateursduo Bouchez-Coens zijn erin geslaagd enige duidelijkheid te brengen. Bouchez en Coens informeren zich nu al meer dan een maand, en nog lijken we geen stap verder te staan.

Het schisma dat al sinds 26 mei de formatie overheerst, zit eigenlijk ingebakken in het informateursduo zélf

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent)

Desondanks geeft koning Filip hen nu nog eens twee weken extra. "Dit was verwacht", zegt politicoloog Carl Devos in "Terzake". "Er was niets om naar uit te wijken." Van enige doorbraak is trouwens geen sprake. "Ze zijn gebuisd en krijgen een soort tweede zit. Toen ze hun opdracht kregen, zei men officieel dat het geen open opdracht was, maar dat het de bedoeling was om na te gaan of PS en N-VA samen in één regering kunnen."

Dat blijkt dus niet te lukken. CD&V, de partij van Coens, wil de N-VA niet lossen, terwijl de MR, de partij van Bouchez, diezelfde N-VA net wel wil lossen en een paarsgroene coalitie wil, aangevuld met CD&V. "Het schisma dat al sinds 26 mei de formatie overheerst, zit eigenlijk ingebakken in het informateursduo zélf", denkt Carl Devos.

De PS heeft zeer veel nodig om in een federale regering te stappen

Bernard Demonty, chef politiek bij Le Soir

Bernard Demonty, chef politiek bij Le Soir, weet waarop het spaak loopt. "Bij de PS blijft men denken dat het met de N-VA niet mogelijk is omdat achter de PS de N-VA zit. Als er te grote toegevingen worden gedaan op sociaal vlak, is de PS helemaal dood, net als de Franse PS."

Demonty denkt dat de N-VA méér zal moeten toegeven dan alleen maar zeggen dat er over een verhoging van de minimumpensioenen kan worden gepraat, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen weekend deed. "De PS heeft zeer veel nodig om in een federale regering te stappen", aldus Demonty in "Terzake".

We glijden helemaal weg in de politieke komedie

Rik Van Cauwelaert, politiek commentator

Politieke commentator Rik Van Cauwelaert gelooft er niet meer in. "We glijden helemaal weg in de politieke komedie", parodieert hij Joachim Coens in "De afspraak". "Er moeten zaken verduidelijkt worden. We zijn 8 maanden bezig en er moeten nog zaken verduidelijkt worden."

"Dit is komedie. Men weet zeer goed dat de PS niet aan tafel wil met de N-VA", aldus Van Cauwelaert. "Het is dus een totaal overbodige oefening." 

Rik Van Cauwelaert is er al een tijdje van overtuigd dat we naar vervroegde verkiezingen gaan. "Het is allemaal een kwestie van wie de zwartepiet zal krijgen als er vervroegde verkiezingen komen."

Bekijk hieronder het gesprek met Rik Van Cauwelaert in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Bernard Demonty en Carl Devos in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen