Videospeler inladen...

Opdracht informateurs Coens (CD&V) en Bouchez (MR) tot 28 januari verlengd: ultieme test voor regering met PS én N-VA?

De opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) wordt met twee weken verlengd. Dat heeft koning Filip vanmiddag beslist. Na verklaringen van N-VA dit weekend moeten ze "verder verduidelijken" of een federale regering samen met de PS mogelijk is. Een ultieme poging? 

De informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) brachten vanmiddag om 15u verslag uit bij koning Filip, over hun gesprekken om een nieuwe federale regering te vormen.

Na een lang gesprek van twee uur op het Paleis besliste de koning om hun opdracht te verlengen tot 28 januari. Ze moeten de verschillende standpunten "verder verduidelijken". Volgende week maandag brengen ze een tussentijds verslag uit.

Coens (CD&V) en Bouchez (MR) bij koning Filip.

N-VA én PS, de ultieme test?

232 dagen na de verkiezingen is het namelijk nog steeds niet definitief uitgesloten dat de PS en de N-VA samen onderhandelen over een regering.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei dit weekend in zijn nieuwjaarsspeech dat zijn partij de laagste pensioenen wel wil verhogen, in ruil voor een streng migratiebeleid en een sociaal-economisch herstelbeleid. En die verhoging van de laagste pensioenen is nu net een belangrijke eis van de socialisten.

Er zijn verklaringen afgelegd door verschillende partijen, die ervoor zorgen dat er wellicht openingen kunnen zijn tussen de N-VA en de socialistische familie

Informateur Joachim Coens (CD&V)

Hoewel de PS de uitspraken van De Wever niet als “uitgestoken hand” beschouwt, vinden verschillende partijen dat de PS en de N-VA toch nog eens bijeen moeten worden gebracht.

Ook informateur Coens zei vandaag dat "er verklaringen zijn afgelegd door verschillende partijen die ervoor zorgen dat er wellicht openingen kunnen zijn tussen de N-VA en de socialistische familie". "Dat moeten we nu verder onderzoeken", klonk het. 

In politieke kringen circuleerde eerst een verlenging van één week. Twee weken tijd is dus meer dan verwacht, en moet volstaan om een toenadering tussen de PS en de N-VA te testen. 

Mogelijke verliezer: Open VLD

Dat betekent mogelijk slecht nieuws voor de Vlaamse liberalen van Open VLD. “Met de N-VA erbij, is er voor de PS een Vlaamse partij te veel”, zegt Wetstraatwatcher Johny Vansevenant van VRT NWS. Dan zou het wel eens kunnen dat Open VLD uit de boot valt. 

Daarbovenop komt de harde taal van N-VA-voorzitter De Wever aan het adres van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Volgens N-VA wil Rutten een federale regering vormen zonder hen erbij, waarvan ze zelf premier kan worden. Ze zou dat beloofd zijn door PS-voorzitter Magnette. 

Maar N-VA bestuurt in Vlaanderen wél met Open VLD (en CD&V). “Dat zou dus druk veroorzaken op de Vlaamse regering", zegt Vansevenant. "Je kan je zelfs afvragen of Open VLD dan nog in die Vlaamse regering kan blijven zitten."

En anders…

Tot nu toe hebben de gesprekken tussen de N-VA en de PS echter geen resultaat opgeleverd. En “iedereen weet dat er twee formules zijn”, laat Groen meteen weten in een persbericht.

Het alternatief is een regering met de PS zonder de N-VA, waar de groene familie aan wordt toegevoegd. De zogenoemde paars-groene regering.

“Dan is de vraag of CD&V in die regering meestapt”, zegt Vansevant. CD&V was tot nu duidelijk dat ze liever mét de N-VA besturen, en zijn in principe overbodig in een paars-groene regering.

“Besturen met N-VA is voor hen veel comfortabeler", weet Vansevenant. "Maar als deze poging opnieuw mislukt, trekt CD&V dan zijn conclusies? Dat is de grote vraag."

Joachim Coens, voorzitter van CD&V en informateur.

Beluister hier de analyse van Wetstraatwatcher Johny Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bart Verhulst: "Geen andere optie dan door te gaan met Coens en Bouchez"

Videospeler inladen...

Meest gelezen