Videospeler inladen...

Irankenner: "Demonstrerende Iraniërs vrezen dat het internet platgelegd zal worden. Zullen er dan doden vallen?"

In Iran wordt er al enkele dagen openlijk geprotesteerd tegen het regime en de hoogste geestelijke leider. Hoe uitzonderlijk is dat? "Een leuze als "dood aan de opperste leider"... pakweg acht jaar geleden zou je dat nooit hebben kunnen doen. Dat mensen zo openlijk een aftreden eisen, is altijd een groot taboe geweest in Iran", duidt Carolien Omidi die 17 jaar woonde en werkte in het land.  

Eerst staalhard ontkennen om daarna te bekennen. Het neerhalen van een Oekraïens passagiersvliegtuig door - naar eigen zeggen - een menselijke fout van een Iraanse militair heeft geleid tot nieuwe onrust in Iran. In november vorig jaar was er al straatprotest in Iran tegen het regime, maar dat werd hardhandig aangepakt door de politie. 

Het persagentschap Reuters zegt zelfs dat meer dan 1.500 Iraniërs in november het leven hebben gelaten. Maar dat heeft duizenden anderen dus niet weerhouden om opnieuw op straat te komen.

Zullen er nu doden vallen? "In november is het internet platgelegd zodat de wereld niet kon toekijken", vertelt Omidi aan het Radio 1-programma "De ochtend".

"Op dit moment bevindt de Iraanse regering zich in een bijzonder benarde positie, want ze heeft te maken met felle protesten én de wereld zit toe te kijken. Er zijn veiligheidstroepen ingezet en er is ook geschoten. Momenteel heb ik geen informatie over doden. Er zijn wel gewonden. Er wordt traangas gebruikt in metrostations. De demonstranten worden hard aangepakt, maar net iets minder dan in november."

Volgens Omidi vrezen heel wat Iraniërs dat het internet opnieuw zal worden uitgeschakeld. "Dat zou Iran de mogelijkheid geven om de protesten weer hardhandig neer te slaan, waarbij doden kunnen vallen", aldus de gewezen correspondente. Zij vermoedt dat de betogingen wel eens zouden kunnen aanslepen. "De geest is uit de fles. Een deel van de bevolking is écht boos, een ander deel staat achter de regering." 

Herbeluister hier het volledige gesprek met Carolien Omidi in "De ochtend":

MIDDLE EAST Images

"We zullen niet rusten voor er antwoorden zijn"

De Canadese premier Justin Trudeau eist gerechtigheid en verantwoording voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Iran. Dat zei hij bij een herdenking op een school waar enkele van de slachtoffers zaten. Iran heeft toegegeven dat het vliegtuig, met 176 mensen aan boord, per ongeluk is neergehaald. Alle inzittenden kwamen daarbij om het leven. Onder de slachtoffers zijn ook 57 Canadezen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen