Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

IS-strijders eisen opnieuw dat ze mogen terugkeren, samen met hun kinderen

Drie vrouwelijke Syriëgangers en één man gaan in beroep tegen het vonnis waardoor hun kinderen naar ons land mogen terugkeren. Ze willen dat de overheid niet alleen hun kinderen, maar ook henzelf helpt om terug te keren.

Midden december besliste de Brusselse kortgedingrechter dat tien kinderen van Syriëstrijders consulaire bijstand en identiteits-, administratieve of reisdocumenten moesten krijgen zodat ze onder begeleiding naar België konden reizen. De Belgische staat besloot niet in beroep te gaan tegen die beschikking, maar de ouders van de kinderen, die het kort geding hadden ingesteld, doen dat nu wel. Dat melden hun advocaten, meesters Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir, in een exclusief gesprek met Belga. Het beroep richt zich weliswaar enkel tegen een deel van de beschikking, waarin de rechter besliste dat de ouders zelf geen bijstand moesten krijgen.

Het gaat om de kinderen van drie Syriëstrijdsters en één mannelijke Syriëstrijder. De vrouwen en kinderen verblijven in vluchtelingenkamp Al-Hol, buiten de bufferzone die de Turken momenteel bezetten in Syrië. De man zit in de Koerdische gevangenis in Al-Hasakah, zonder medische bijstand.

De Belgische regering moet, volgens de op 11 december uitgesproken beschikking van de kortgedingrechter, aan de tien kinderen consulaire bijstand verlenen en hen identiteits-, administratieve of reisdocumenten bezorgen die hen in staat stellen om onder begeleiding vanuit Syrië naar België te komen. Afgelopen woensdag meldde minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) dat de regering niet in beroep zou gaan tegen die beschikking.

"Maar de regering maakt absoluut niet duidelijk welke stappen ze wil zetten om de beschikking uit te voeren", zegt meester Lahlali. "De dubbelzinnige communicatie van de minister heeft ons mee doen beslissen in beroep te gaan. Bovendien zou de beslissing van de kortgedingrechter ertoe leiden dat ouders en kinderen gescheiden zouden worden, wat ingaat tegen het Kinderrechtenverdrag."

Het beroep wordt vandaag ingediend, maar wanneer de zaak behandeld wordt, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen