De 21-jarige Kimia Alizadeh.

Enige Iraanse olympische medaille­winnares verlaat Iran uit protest: "Niet aan tafel van schijnheiligheid zitten"    

De enige Iraanse winnares van een olympische medaille, de 21-jarige Kimia Alizadeh, heeft haar geboorteland verlaten en ingeruild voor een Europees land. Alizadeh, die op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 brons won bij taekwondo, maakte haar besluit op sociale media bekend. Eerder liet de Iraanse taekwondobond nog weten dat de atlete "met vakantie was". Niet dus.

Op Instagram schrijft Alizadeh "laat me beginnen met een groet, vaarwel of deelneming".  En ze neemt geen blad voor de mond. "Ik ben één van de miljoenen onderdrukte vrouwen in Iran. Ik droeg alles (van kledij, red.) wat ze me vroegen. Elke zin die ze me opdroegen te zeggen, heb ik herhaald. Niemand van ons deed er toe, we waren speeltjes", luidt het.

Alizadeh voegt eraan toe dat "terwijl Iran haar medailles vierde ook kritiek had op de sport die ze had gekozen". De gevechtssport taekwondo zou niet gepast zijn voor meisjes.

(lees voort onder haar post op Instagram)

Alizadeh wil naar eigen zeggen "niet zitten aan de tafel van schijnheiligheid" of medeplichtig zijn aan de "corruptie en leugens" van het regime. Daarom heeft de taekwondokampioene Iran verlaten. Naar welk Europees land ze vertrokken is, is onduidelijk. Volgens de geruchten zou Alizadeh in Nederland vertoeven.

Ze benadrukt dat haar keuze moeilijker was dan "olympisch goud winnen". "Ik blijf een dochter van Iran waar ik ook ben", zegt ze. 

Het vertrek van Alizadeh komt er juist wanneer het protest in het land hoog oplaait. Gisteren en eergisteren kwamen duizenden Iraniërs op straat, nadat het leger had toegegeven zelf verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van een Oekraïense Boeing met veel Iraniërs aan boord.

Iran beweert dat het passagiersvliegtuig werd getroffen toen het door een Iraanse soldaat voor een kruisraket werd aangezien. Dat gebeurde woensdag bij een Iraanse aanval op legerbasissen in Irak waar Amerikaanse militairen verblijven. 

Meest gelezen