"Hoe jullie kunnen helpen? Blijf naar hier komen": Herbekijk VRT NWS Live met uw vragen over de bosbranden in Australië

De hele wereld kijkt mee naar de levensbedreigende bosbranden waarmee Australië nu al weken te kampen heeft. Hoe kunnen zulke branden in de toekomst voorkomen worden? Hoeveel dieren zijn er nu eigenlijk al omgekomen? En hoe kan ik zelf helpen? VRT NWS-buitenlandjournalist legde uw vragen voor aan een Australiër die er middenin zit. Journaalanker Wim De Vilder is net terug van vakantie in Australië. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen in de regio.

"We zijn 1,5 miljard dieren verloren"

Al maandenlang staan grote delen van Australië in brand. Met enorme gevolgen voor mens en dier. Onze redactie gaf u de kans om zelf enkele vragen over de bosbranden te stellen. Onze buitenlandjournalist Steven Decraene, die momenteel met een ploeg van VRT NWS in Australië aan het werk is, legde ze voor aan Greg Marsh, een Australiër die middenin de regio van de bosbranden woont. We pikken er enkele uit.

Hoe is het met de dierenpopulatie gesteld na de branden?
Marsh: "We hebben ongeveer 1,5 miljard dieren verloren tijdens de branden. Daaronder heel wat inheemse dieren. Koala's, kangoeroes, opossums,... Noem een dier en we zijn het kwijt, het is een grote ellende."

Hoe worden mensen geëvacueerd?
Marsh: "Er is een systeem met verschillende niveaus van gevaar. In de eerste plaats zijn er de media en social media die ons informeren. Daarnaast is eigenlijk aan iedereen al verteld wat ze moeten doen nog voor zulke bosbranden uitbreken of je eigendom in gevaar is."

"Er zijn drie soorten Australiërs. Ten eerste degenen die bij bosbranden onmiddellijk vertrekken als code rood van kracht is. Ten tweede mensen zoals ik, die een groot stuk land hebben om te verdedigen, met veel groen en open ruimte. We hebben de nodige middelen om onze eigendom op een vrij veilige manier te beschermen, zonder onszelf of anderen in gevaar te brengen. En ten derde zijn er de mensen die afwachten en zien wat er gebeurt. Dat zijn de mensen die gevaar lopen om te sterven."

Wat kunnen wij, in Vlaanderen, doen om Australië te helpen?
"Kom ons gewoon bezoeken. Het is hier nu een en al miserie, maar over zes maanden zal het er weer mooier uitzien. De bossen zullen zich weer herstellen. De inkomsten uit toerisme hier zijn heel belangrijk, dus kom naar hier om ons te bezoeken."

Bekijk hieronder al uw vragen en de antwoorden van Greg over de bosbranden in Australië:

Video player inladen...

Journaalanker Wim De Vilder over recente reis door Australië: "Je rook de geur van bosbranden tot in het hart van Sydney"

Journaalanker Wim De Vilder bracht van midden december 2019 tot midden januari 2020 zijn vakantie door in Australië en werd zelf overal geconfronteerd met de (gevolgen van de) bosbranden. Zo is hij op veel plaatsen geweest "waar achteraf ook het vuur is gepasseerd".

De bosbranden zitten altijd op je huid, als je in Australië reist

Journaalanker Wim De Vilder

"Ik ben drie dagen op Kangaroo Island geweest, waar iedereen komt voor de wilde dieren. En daarna hebben we gemerkt dat alles daar afgebrand is. Ook ons logement."

De branden hebben een indruk gemaakt op De Vilder tijdens zijn reis. "Toen ik in Sydney was, hing daar een dikke smog. Je rook daar echt de geur van bosbranden tot in het hart van de stad. Dus de bosbranden zitten altijd op je huid, als je reist in Australië. Het is zeer aanwezig en het maakt wel indruk."

Bekijk een fragment uit het gesprek met Wim De Vilder over zijn reis door Australië:

Video player inladen...

De Vilder: "De mensen voelen dat hun land in crisis is"

De bosbranden overheersen absoluut het leven van de Australiërs, merkte Wim De Vilder tijdens zijn reis. Ze spreken je erover aan of je hoort mensen op straat erover bezig, vertelt hij. "De Australiërs zijn er enorm mee bezig."

Ook tijdens een bezoek aan Tasmanië, het grootste Australische eiland buiten het vasteland, werd De Vilder met de branden geconfronteerd. "Er zijn daar ook branden, maar niet zo heel veel. Maar op een bepaald moment zat de wind verkeerd en kwam alle rook van Victoria (in het zuidoosten van Australië, op zo'n 240 km van Tasmanië, red.) over het eiland gedreven. En dan merk je dat mensen daar echt mee bezig zijn. Je ziet mensen elkaar troosten en ondersteunen, omdat ze voelen dat hun land in crisis is."

Als toerist zocht De Vilder zelf ook informatie over de bosbranden op. Hij installeerde dezelfde apps die de Australiërs zelf gebruiken om op de hoogte te blijven over de brandhaarden. Maar hij kreeg ook veel aanwijzingen van de plaatselijke autoriteiten over waar toeristen wel of niet mochten gaan. "Je wordt eigenlijk wel goed op de hoogte gehouden als toerist."

Bekijk hier de rest van het gesprek met Wim De Vilder over zijn reis door Australië:

Video player inladen...

Herbekijk hier de volledige VRT NWS Live met Willem Van Mullem, Wim De Vilder en Steven Decraene: 

Video player inladen...

Meest gelezen