Nieuw Belgisch record polonaise in Ronse: 1.700 mensen doen mee

Op de Bommelfeesten in Ronse, een carnavalesk volksfeest, hebben 1.716 feestvierders een nieuw Belgisch record polonaisedansen gevestigd. Ronse verbetert het vorige record met 500 dansers. De stad pakte uit met de recordpoging om de 70e verjaardag van "De Bommels" te vieren. De editie werd ontsierd door enkele vandalenstreken, de politie pakte 14 jongeren op.

De stad Ronse is de nieuwe Belgische recordhouder polonaisedansen. Op de slotavond van 'De Bommels', het traditionele volksfeest, verzamelden bijna 10.000 mensen op de Grote Markt en dansten uiteindelijk 1.716 mensen mee de polonaise. Het was schlagerzanger Steven Tielen die de recordpoging van passende muziek voorzag. Hij trad zelfs dubbel zo lang op als eerst gepland om het record mee te helpen slagen. De registratie van alle dansers door de gerechtsdeurwaarder liep immers iets minder vlot dan gedacht. 

Recordpoging om 70ste verjaardag te vieren

Volgens de organisator zat er niet alleen een Belgisch record in, ook het wereldrecord kwam in de buurt. "Als we het nog gestroomlijnder georganiseerd hadden, hadden we misschien wel gebroken", zegt de voorzitter van de Raad der Bommels, Guy De Vos. Dat wereldrecord zou nu op 9.000 polonaisedansers staan. Ronse deed een gooi naar het bijzondere Belgische record naar aanleiding van de 70ste verjaardag van "De Bommels". Het feest valt, voor mensen die het niet kennen, het beste te vergelijken met de Ronsische versie van carnaval.

Vandalenstreken

De editie verliep niet zonder incidenten. In Ronse, buiten de feestenzone, werd één auto in brand gestoken en bij een andere een ruit ingeslagen. "De politie kon ook 14 jongeren adminstratief aanhouden. Ze gooiden met, soms heel erg zware, voetzoekers", bevestigt burgemeester Luc Dupont (CD&V). De amokmakers krijgen een gasboete voor het verboden gebruik van vuurwerk. Ook vorig jaar was er een incident, toen werd de ruit van een politiewagen ingegooid. "Het is de tweede editie op rij dat er incidenten zijn, dat is relatief nieuw. We moeten jammer genoeg vaststellen dat enkele jongeren van "De Bommels" gebruikmaken om vandalenstreken te plegen", zegt Dupont nog.  

Meest gelezen