Opnieuw actie van de poetshulpen voor meer loon

Zo'n 200 poetshulpen, die met dienstencheques worden betaald, voeren vandaag opnieuw actie in Brussel, voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. De actie gaat deze keer uit van de socialistische vakbond ABVV. Vorige week nog staakten de poetshulpen op initiatief van de christelijke vakbond.

De poetshulpen stappen naar het hoofdkantoor van het bedrijf Daoust, dat mensen met dienstencheques tewerkstelt. Voor het eerst sluiten ook de gezinshulpen zich aan bij het protest, zij zeggen dat ze gelijkaardige problemen ondervinden.

Net zoals bij de acties van vorige week woensdag en die van eind november vragen ze een hoger loon. Vandaag krijgen poetshulpen gemiddeld 11,50 euro bruto per uur.

De zowat 145.000 poetshulpen in de dienstenchequesector willen 1,1 procent meer, bovenop de index. Maar de onderhandelingen daarover met de werkgevers zitten muurvast, zelfs na de aanstelling van een sociaal bemiddelaar.

"Daoust moet verantwoordelijkheid opnemen"

De socialistische vakbond zal deze voormiddag nog ontvangen worden door de directie van Daoust. Volgens het ABVV boekte Daoust de voorbije jaren veel winst en is het bovendien een prominent lid van de werkgeversfederatie Federgon. 

"Aangezien de directie van Daoust stelt veel respect te hebben voor het overleg tussen werknemers en werkgevers, moet ze haar verantwoordelijkheid opnemen binnen Federgon, en een rechtvaardige loonsverhoging op de onderhandelingstafel leggen."

Meest gelezen