Videospeler inladen...

"Joker" 11 keer genomineerd voor Oscars, ook Belgische kortfilm "Une soeur" met Veerle Baetens kan Oscar winnen 

"Joker" is met elf nominaties de grote kanshebber voor de Oscars. "The Irishman", "Once upon a time... in Hollywood" en "1917" volgen op de voet met elk tien nominaties. Dat is zopas bekendgemaakt in Los Angeles. Ook de Belgische kortfilm "Une soeur" met Veerle Baetens kan een Oscar winnen. De 92e uitreiking van de filmprijzen vindt dit jaar plaats op 9 februari. 

Traditiegetrouw werden de Oscarnominaties 's ochtends vroeg in Los Angeles bekendgemaakt. Er zijn dit jaar verschillende grote kanshebbers. "Joker" van Todd Philips heeft de meeste nominaties: 11.  De film over de slechterik uit de Batman-verhalen won al de Gouden Leeuw in Venetië en veroorzaakte veel controverse. 

""Joker" is uiteraard een fantastische maatschappijkritische superheldenfilm met Joaquin Phoenix in de titelrol", zegt filmjournalist Ward Verrijcken. "Het is wel ongewoon dat een film die zich in zo'n superheldenuniversum afspeelt de film is met het grootste aantal nominaties.  De Academy kiest normaal gezien minder voor dit genre, dat op een jeugdig publiek gericht is, maar het is natuurlijk wel een hele  goeie film."  Phoenix won dit jaar al een Golden Globe voor zijn vertolking in de film en is ook nu de favoriet in de categorie "beste acteur". 

"Joker" is fantastische maatschappijkritische superheldenfilm.

Ward Verrijcken

In de kortfilmcategorie "Live action short film" maakt de Belgische film "Une soeur" van Delphine Girard kans op een Oscar. "Une soeur" is een 16 minuten durende psychologische thriller met Veerle Baetens, Selma Alaoui en Guillaume Duhesme. Baetens speelt in de kortfim iemand die een noodlijn bemant en aan de andere kant van de lijn een vrouw in een benarde situatie probeert te helpen. De kortfilm won al op verschillende festivals prijzen. 

Bekijk hieronder de trailer van "Une soeur", Canvas zendt de kortfilm nu vrijdagavond om 21.20 uur uit: 

Actrice Veerle Baetens is blij met de nominatie: "Uiteraard", vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar ik ben vooral blij voor Delphine. We zaten al bij de laatste 10, en van 10 gaat het dan naar 5. Verwachten doe je niet, maar je hoopt wel." Of Baetens zelf ook naar de uitreiking gaat, weet ze nog niet. "Dat zullen we nog zien. Ik vind het fantastisch dat het gebeurt, maar ik ben niet iemand die zulke dingen graag doet."

Herbeluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag" en lees daaronder verder: 

Na "Joker" van Todd Philips met 11 nominaties, onder meer in de categorieën beste film en beste regisseur, volgen de maffiafilm van Martin Scorsese "The Irishman" van Netflix, "Once upon a time... in Hollywood" van Quentin Tarantino en "1917", het oorlogsdrama van Sam Mendes.  Die drie films hebben elk 10 nominaties, zowel in de hoofdcategorieën (beste regie, beste film, acteurs) als in technische categorieën. 

"1917" is het meesterwerk van deze Oscarrace, het is gewoon dé beste titel.

Ward Verrijcken

Meer nog dan "Joker" is "1917" de uitgesproken persoonlijke favoriet van Ward Verrijcken. "Die film is een technologisch huzarenstukje, die in één lange camerabeweging opgenomen lijkt te zijn. Sam Mendes verdient de Oscar voor beste regie, maar de film werkt ook echt op emotioneel niveau. Het gaat over onze oorlogsgeschiedenis die jonge mensen vaak dreigen te vergeten. Tussen al die hele goeie films is “1917” het meesterwerk van deze Oscarrace, het is gewoon de beste titel."

Geen vrouw genomineerd in de categorie beste regisseur

In de categorie beste regisseur is er, zoals filmcritici op voorhand gevreesd hadden, opnieuw geen vrouw genomineerd, zelfs niet Greta Gerwig ("Little women") die toch wel genoemd werd als mogelijke kanshebber. De genomineerden in deze categorie zijn: Martin Scorsese ("The Irishman"), Todd Philips ("Joker"), Sam Mendes ("1917"), Quentin Tarantino ("Once upon a time... in Hollywood"), Bong Joon-ho ("Parasite"). 

De genomineerden in de categorie beste film zijn: "Ford vs Ferrari", "The Irishman", "Jojo Rabbit", "Joker", "Little women" (van Greta Gerwig), "Marriage story", "1917", "Once upon a time... in Hollywood" en "Parasite" (die vorig jaar al de Gouden Palm won in Cannes. 

Scarlett Johansson kan twee Oscars winnen

Opvallend in de acteurscategorieën is dat Scarlett Johansson genomineerd is in de beide categorieën voor actrices: voor haar vertolking in het echtscheidingsdrama "Marriage story" in de categorie "beste actrice" en als "beste actrice in een bijrol" voor haar vertolking in "Jojo Rabbit", een satirische oorlogsfilm waarin het personage van Johansson tijdens WO II een joods meisje op zolder verstopt. 

Er is echt nog wel een probleem met diversiteit in de filmwereld. 

Ward Verrijcken

In de vier acteurscategorieën is in de categorie "beste actrice" de Britse Cynthia Erivo ("Harriet") de enige niet-blanke acteur, de ouders van Erivo zijn Nigeriaans.  Alle overige genomineerden in de vier acteurscategorieën (beste acteur, beste actrice, beste acteur in bijrol, beste actrice in bijrol)  zijn blank. De afgelopen jaren kregen de Oscars al veel commentaar op hun overwegend blanke selectie, onder meer op Twitter onder de hashtag #Oscarssowhite. 

Volgens Ward Verrijcken gaat er daarom ook nu weer veel inkt vloeien over het gebrek aan diversiteit bij de Oscars. "Er is geen enkele vrouw genomineerd als beste regisseur, ook al was Greta Gerwig een echte kanshebber. In de 4 acteurscategorieën, dat zijn 20 nominaties, is er maar 1 niet-blanke acteur, da’s bitter weinig. Er is echt nog wel een probleem met diversiteit in de filmwereld. Er waren wel degelijk goede vertolkingen van niet-blanke acteurs en actrices. Dat er toch vooral voor blanke mannen wordt gekozen, zegt iets over het conservatisme dat toch nog altijd heerst in Hollywood, helaas."

Netflix vs. de traditionele studio's

Ook opmerkelijk is dat de twee hoofdrolspelers uit het Vaticaandrama "The two popes" genomineerd zijn voor een Oscar. Anthony Hopkins (die Benedictus XVI speelt)  is genomineerd in de categorie "beste acteur in een bijrol". Zijn collega Jonathan Pryce (die paus Franciscus speelt), is genomineerd in de categorie "beste acteur in een hoofdrol". 

De streamingservice Netflix, die dit jaar met verschillende films ("The Irishman", "Marriage story" en "The two popes")  in de Oscarrace aanwezig was, kon in totaal een 20-tal nominaties in de wacht slepen. Iets gelijkaardigs gebeurde in de aanloop naar de Golden Globes, maar daar bleek tijdens de prijsuitreiking dat Netflix zijn favorietenrol niet kon waarmaken. De traditionele filmstudio's (en vooral het oorlogsepos "1917") werden daar de grote winnaars.  

"Netflix heeft zich nu ook echt bewezen als traditionele filmstudio, maar wat blijkt, net zoals bij de Golden Globes, dat de meer traditionele filmstudio’s, een beetje het laken naar zich toetrekken en dat er in Hollywood tussen die Academy-leden toch nog een gevoel bestaat: “We moeten oppassen voor Netflix” en vasthouden aan de traditionele studio’s", legt Ward Verrijcken uit. "Het klopt wel dat de studiofilms ook hele goede films zijn en terecht worden beloond. Dat maakt het gewoon extra interessant. Een volledige kaping door Netflix zal nog niet voor dit jaar zijn." 

Herbeluister hieronder het gesprek met Ward Verrijcken in "De wereld vandaag" en lees daaronder verder: 

Opvallend veel nominaties voor Zuid-Koreaanse film "Parasite"

In de categorie internationale film zijn de genomineerden: "Corpus christi" (Polen), "Honeyland" (Noord-Macedonië), "Les misérables" (Frankrijk), "Dolor y gloria" of "Pain and Glory" (van Pedro Almodóvar, Spanje) en "Parasite" (Zuid-Korea).

Opvallend ook: "Parasite" van Bong Joon-ho kon in totaal 6 nominaties in de wacht slepen, waaronder ook in de belangrijkste categorieën beste regisseur en beste film. 

Herbekijk hier de bekendmaking van de Oscarnominaties: 

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen