Videospeler inladen...

Queen spreekt na topoverleg voor het eerst over stap terug Harry en Meghan: "Steun hun verlangen naar een nieuw leven"

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan lassen een "overgangsperiode" in waarbij ze afwisselend in Canada en het Verenigd Koninkrijk zullen verblijven. Dat meldt de Queen na overleg binnen de koninklijke familie. Een definitieve beslissing over hun toekomst zou een van de komende dagen genomen worden.

De Britse koninklijke familie hield vandaag crisisoverleg over de toekomstige rol van prins Harry en zijn vrouw Meghan. Het koppel had vorige week aangekondigd dat ze een stap terugzetten en meer tijd in Canada willen doorbrengen. 

Na het crisisoverleg stuurde de Queen een mededeling de wereld in. Het gesprek verliep naar verluidt "zeer constructief". "Mijn familie en ik steunen de wens van Harry en Meghan om als jong gezin een nieuw leven te beginnen", staat in de mededeling te lezen.

De rest van de familie "respecteert en begrijpt" de wens van het koppel "om een meer onafhankelijk leven te leiden", al wijst de Queen er ook op dat ze liever hadden gehad dat Harry en Meghan "voltijdse werkende leden van de Koninklijke Familie zouden blijven".

De hele zaak is complexe materie, geeft de Queen toe, "en er is nog meer werk te doen". Voorlopig zijn de koninklijke familie en het koppel overeengekomen om een overgangsperiode in te lassen, waarin Harry en Meghan afwisselend in Canada en het Verenigd Koninkrijk zullen wonen. "In de komende dagen" zou er een definitieve beslissing genomen worden.

Lees verder onder de foto: 

Eerder vandaag had Buckingham Palace nog een statement uitgebracht waarin prins William en prins Harry ontkennen dat ze op gespannen voet leven. In de Britse kranten was vandaag te lezen dat Harry en zijn vrouw Meghan zich het slachtoffer voelen van pesterijen van William. "Een vals verhaal", klinkt het in de verklaring. "Voor broers die zo begaan zijn met de problemen rond geestelijke gezondheid, is het gebruik van opruiende taal op deze manier aanstootgevend en potentieel schadelijk", voegen ze eraan toe.

Correspondente Lia van Bekhoven: "De Queen is meer bedroefd dan boos"

Wat kunnen we nu opmaken uit het crisisberaad en het daaropvolgende statement? "De Queen is meer bedroefd dan boos. Voor zover dat je dat weet natuurlijk, want eerlijk: je weet niet wat de Queen denkt of vindt. Ze geeft nooit interviews, dus het is afgaan op de betrouwbaarste bronnen", stelt correspondente Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar het lijkt me logisch dat de Queen nuchter en pragmatisch is, en dat ze alles op alles zet om Harry en Meghan bij de koninklijke familie te houden."

Het lijkt me logisch dat de Queen nuchter en pragmatisch is, en dat ze alles op alles zet om Harry en Meghan bij de koninklijke familie te houden

Correspondente Lia van Bekhoven

Hoe ze dat concreet gaan doen, dat is nog koffiedik kijken. Want de twee hebben wel wat eisen gesteld. "De wensen van Harry en Meghan zijn om een groot deel in Canada door te brengen, minder koninklijke taken uit te voeren en financieel zelfstandig te zijn. Dat laatste gaan ze doen door hun status te verzilveren met betaald werk." Maar daar knelt ook het schoentje. "Dat botst met hun functie als royals die betaald worden uit de zak van de staat, via de belastingbetalers."

Wat er zich precies afgespeeld heeft tijdens dat topoverleg tussen de Queen, prins Harry, prins William en prins Charles blijft een goedbewaard geheim. "Het doel blijft om Harry en Meghan als parttimers binnen de firma te houden. Waarschijnlijk hebben ze gehoord wat Harry wil, hoe hij het wil aanpakken en heeft ze hem dan geconfronteerd met de harde realiteit."

De volgende dagen zullen ze verder op zoek gaan naar een compromis. "Misschien biedt een rol in het gemenebest een uitweg", denkt van Bekhoven. "Dan zitten ze niet meer vast aan die dagelijkse koninklijke taak in Groot-Brittannië, kunnen ze toch internationaal werken en hoeven ze niet per se in Engeland te wonen. Het moeilijkste blijft toch hoe je dat kan rijmen met de commerciële weg die ze willen inslaan. Want Harry en Meghan zouden een aantal ontmoetingen gehad hebben met bijvoorbeeld de Obama's en Hillary Clinton en zouden erover denken om geld te verdienen met lezingen en om zich te verbinden aan allerlei sponsorships."

Hoe dan ook is er vandaag vooral tijd gekocht, besluit Van Bekhoven. "De Queen wil binnen een paar dagen al dat we weten waar het schip gaat stranden en dan gaat het natuurlijk nog maanden duren voor dat uitgewerkt kan worden. Dus er is vandaag nog geen witte rook."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen