Pakistaanse Hooggerechtshof verklaart terdoodveroordeling ex-president Musharraf ongrondwettelijk

De terdoodveroordeling van de Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf is ongrondwettelijk. Dat heeft het Pakistaanse Hooggerechtshof geoordeeld. Het is nog niet duidelijk of de veroordeling daarmee ook vernietigd is, al zegt Musharrafs advocaat van wel.

Oud-president Musharraf werd op 17 december jongstleden ter dood veroordeeld door een speciale antiterrorismerechtbank. Musharraf werd onder meer schuldig bevonden aan hoogverraad omdat hij in 2007 de grondwet had opgeschort en de noodtoestand had uitgeroepen.

Volgens het Pakistaanse Hooggerechtshof was die speciale antiterrorismerechtbank echter ongrondwettelijk. Zowel het indienen van de klacht, de samenstelling van de rechtbank als de samenstelling van het team van aanklagers zou niet volgens de grondwet hebben plaatsgevonden, geeft procureur Ishtiaq A Khan aan, die de Pakistaanse staat vertegenwoordigde voor het Hooggerechtshof.

Het is nog niet meteen duidelijk of de uitspraak van het Hooggerechtshof ook inhoudt dat de terdoodveroordeling vernietigd wordt. Musharrafs advocaat Azhar Siddique meent alvast van wel. "Het Hof heeft de uitspraak over Musharraf geannuleerd", vertelde hij aan het Britse persagentschap Reuters.

Musharraf zelf was overigens geen enkele keer aanwezig op het proces tegen hem. Hij verliet Pakistan in 2016 voor medische verzorging en leeft momenteel in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.

Meest gelezen