Racisme in amateurvoetbal binnenkort beter in kaart gebracht

Racisme in het amateurvoetbal wordt vanaf volgend seizoen beter in kaart gebracht. Dat zegt Voetbal Vlaanderen, een tak van de voetbalbond, in Het Belang Van Limburg. Bij rode kaarten of incidenten tijdens een voetbalwedstrijd zullen scheidsrechters voortaan gedetailleerder hun verslag moeten opmaken. 

Voetbal Vlaanderen gaat racisme - maar ook seksisme  of homohaat - voortaan beter rapporteren. "Wij merken vaak dat de nasleep van een incident een welles-nietesspelletje wordt", zegt secretaris-generaal Benny Mazur aan VRT NWS. "De persoon die racistisch aangevallen werd, die kan dat niet altijd zelf aanbrengen, de scheidsrechter die heeft het niet altijd vastgesteld. En meestal wordt er alleen gerapporteerd wat er gebeurd is, bijvoorbeeld: een slag. En niet wat de oorzaak of aanleiding daarvan was."

Daarom wordt die rapportering vanaf volgend seizoen nauwkeuriger. "Behalve de feiten kan de scheidsrechter ook verwijzen naar het probleem op zich, zodat het bevoegd comité in het rapport sneller de juiste insteek kan vinden. En zo kan het probleem ook beter aangepakt worden."

Eerlijker

Concreet zal de scheidsrechter op het verslag bij een rode kaart of incident kunnen aanduiden of er een verband zou kunnen zijn met racisme of een ander onderliggend probleem. "Zo wordt niet alleen het probleem beter geschetst, het leidt ook tot een eerlijkere behandeling van de spelers."

Volgens Mazur is racisme ook in het amateurvoetbal iets om rekening mee te houden. "We doen daar heel wat bevragingen over, we hebben er ook nu pas een nieuwe grote enquête over verstuurd. We hebben er nog geen goed zicht op, maar ik kan wel zeggen dat je er elk seizoen mee geconfronteerd wordt."

Bekijk: "Terzake" maakte in november onderstaande reportage over racisme in het Belgische voetbal

Meest gelezen