VRT NWS

Vuur met vuur bestrijden: Aboriginaltechniek "back burning" moet Australische bosbranden indammen

Het lijkt onzinnig, maar in het zuidoosten van Australië proberen professionele bosbrandbestrijders de vele bosbranden in te dammen door zelf delen van het bos in brand te steken. Een ploeg van VRT NWS trok met hen mee op pad.

Professionele bosbrandbestrijdingsteams van de regionale overheid draaien overuren in het zuidoosten van Australië. De branden woeden er onophoudelijk, de teamleden werken zes dagen aan een stuk en nemen dan twee dagen rust.

Bestaande branden tracht de brandweer te blussen, maar om nieuwe branden te voorkomen, passen de speciale teams een traditionele techniek toe: back burning, een techniek die naar verluidt al door de Aboriginals werd gebruikt.

Bepaalde stukken bos met brandbaar materiaal zoals droge bladeren en sprokkelhout worden zelf - gecontroleerd - in brand gestoken. Om te voorkomen dat een bosbrand overslaat. (De tekst gaat voort onder de beelden en foto.)

Bekijk de reportage van onze ploeg ter plaatse in "Het Journaal":

Video player inladen...
VRT NWS

De techniek wordt al langer toegepast in Australië, maar houdt ook risico's in. "Als je er niet goed bij blijft, kan het vuur natuurlijk overslaan in een echte bosbrand en dan ben je veraf van wat je wilde bereiken", zegt VRT NWS-journalist Steven Decraene.

Er luidt bovendien kritiek over de timing van het gecontroleerd in brand steken. Waarom werd dat niet eerder gedaan, voor de bosbranden echt losgebarsten zijn, bijvoorbeeld?

"De periode om dat te doen, waarin het wat vochtiger is en niet zo heel droog en warm, was gewoon veel korter geworden gedurende het jaar. Ze hadden er gewoon de tijd niet voor, plus het vraagt heel veel manschappen. Het is dus een kwestie van geld en prioriteiten", legt Steven Decraene uit. (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk het gesprek met Steven Decraene in "Het Journaal":

Video player inladen...

Decraene merkte overigens zelf hoe bosbranden tot tientallen kilometers verder gevolgen kunnen hebben voor dorpen en steden. "Er was veel meer rook vandaag, omdat de wind gekeerd was", vertelt hij vanuit Bairnsdale, in de deelstaat Victoria. "Je voelde en proefde die rooklucht echt zodra je opstond. De lucht was helemaal bewolkt, wazig, een vreemde soort mist die wij niet kennen. Er hing de hele dag een geelachtige mist."

De gevolgen daarvan op lange termijn voor de gezondheid van de bevolking moeten nog blijken, geeft Decraene nog aan. "Dat zal nu onderzocht moeten worden."

VRT NWS
Ook de ploeg van VRT NWS moest voor de reportage vuurbestendige pakken aantrekken én zelfs eerst een cursus volgen in verband met brandbestrijding vooraleer ze op pad mochten.
VRT NWS
VRT NWS

Meest gelezen