Benedictus XVI wil niet langer co-auteur zijn van controversieel boek

De paus-emeritus zegt dat hij niet gelinkt wil worden aan het (nog te verschijnen) boek dat al voor ophef heeft gezorgd in het Vaticaan, omdat het het celibaat verdedigt. Hij wil niet langer co-auteur zijn. Hij wil enkel gelinkt worden aan een korte tekst van hem, die in het boek staat. 

Hoe het snel kan gaan in het Vaticaan: de talloze negatieve  commentaren op het boek van Benedictus XVI en kardinaal Sarah (dat moet verschijnen over een maand) hebben al hun effect. De paus-emeritus zegt dat hij niet langer als auteur van het boek vermeld wil worden. Het boek, "Vanuit de diepte van onze harten (priesterschap, celibaat en de crisis van de Katholieke Kerk)", houdt een striemend pleidooi voor het celibaat én tegen een versoepeling van de ideeën errond.

Dat staat haaks op wat in progressieve katholieke kringen leeft en dat is tegen de wil van paus Franciscus in. Trouwens, de Amazone-synode van enkele maanden geleden besliste al dat -om te beginnen- in Zuid-Amerika het mogelijk moet worden om getrouwde mannen priester te laten worden. Dus er is een zekere beweging ingezet. Iets wat in conservatieve kringen niet op applaus kan rekenen. En ook niet bij Benedictus, zo leek het wel.

Maar hij weigert nu dus om nog als mede-auteur van het boek te worden genoemd. Heeft hij zijn hand overspeeld en de reactie onderschat? Of is de oude man erin geluisd en hebben oerconservatieve krachten in zijn naam een aanval op Franciscus ingezet? Hoe dan ook, de vorige paus ontkent dus dat de woorden en bedenkingen in het boek van hem zijn, toch die over het celibaat. Hij wil nu enkel zijn naam verbonden zien aan een korte, beperkte tekst in het boek. Over welke tekst en welke inhoud dat dan gaat, is nog onduidelijk.

Kardinaal Sarah, de andere auteur van het boek, ontkent dat hij Benedictus heeft beïnvloed of meegesleurd in het hele project. Hij tweette zelfs correspondentie met de ex-paus die moet bewijzen dat alles is gelopen zoals het hoort. Dat er niets achter de rug is gebeurd. Dat het met het volle medeweten van de paus-emeritus was.

Kerkjurist Rik Torfs ziet dat anders en zegt dat Benedictus waarschijnlijk voor de kar is gespannen van de notoir conservatieve kardinaal Sarah, een duidelijke opposant van paus Franciscus.

Vervelend voor alle betrokken partijen, die nu in een storm van woord tegen woord verzeild lijken te zijn geraakt. Hoe dan ook, het boek komt er, dat is te horen bij de uitgever. Maar kardinaal Sarah wordt de enige auteur. En "met de medewerking van Benedictus XVI", zo zal het op de cover komen. 

Meest gelezen