Britse premier Johnson is duidelijk: er komt geen tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid 

Schotland mag geen nieuw onafhankelijkheidsreferendum houden. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson duidelijk gemaakt in een brief aan de Schotse premier Nicola Sturgeon. Volgens Johnson zou een nieuw referendum veel te snel na het vorige komen, dat was in 2014.

Het Verenigd Koninkrijk is de voorbije jaren niet zo verenigd meer. De Schotse vraag om onafhankelijkheid leeft weer na het brexitreferendum in 2016. Een nipte meerderheid van de Britse kiezers koos er toen voor om uit de Europese Unie te stappen. Maar in Schotland lagen de verhoudingen duidelijk anders, een overgrote meerderheid koos ervoor om in de EU te blijven.

Sinds die duidelijke verdeeldheid heeft de Schotse regering al verschillende keren laten vallen dat er een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland moet komen, zodat de Schotten hun eigen weg kunnen gaan én mogelijk opnieuw bij de EU kunnen aansluiten.

Een nieuw, want Schotland hield al eens zo'n referendum, in 2014. Toen stemde 55 procent van de Schotse kiezers tégen onafhankelijkheid. De Schotse regering heeft het gevoel dat het nu wel eens andersom zou kunnen zijn, nu de brexit zo goed als een feit is. De peilingen wijzen echter op een nipte meerderheid tegen onafhankelijkheid.

"Tijd dat we het Verenigd Koninkrijk weer bijeenbrengen"

Maar voor zo'n referendum heeft de Schotse regering hoe dan ook de toestemming nodig van de Britse regering in Londen. De Schotse premier Nicola Sturgeon schreef in december een brief naar de Britse premier Boris Johnson met de vraag om de bevoegdheid voor het organiseren van zo'n referendum naar Schotland door te schuiven.

Maar Johnson wil daar absoluut niet van weten, zo maakte hij in een brief aan Sturgeon duidelijk. Johnson vindt dat een nieuw referendum te snel na het vorige komt. De stemming in 2014 was er volgens Johnson een van de huidige generatie en dus is een nieuw referendum niet nodig. Volgens Johnson zou zo'n referendum ook tot instabiliteit leiden. Hij roept in zijn brief net op tot méér eenheid in het Verenigd Koninkrijk. (De tekst gaat voort onder de tweet.)

Crowdfunding om Big Ben te laten luiden op Brexit Day?

Premier Johnson gaf vandaag ook een interview aan de Britse omroep BBC, zijn eerste televisie-interview sinds de verkiezingen van 12 december 2019. Daarin stelde Johnson voor om misschien een crowdfunding op te zetten om de Big Ben te laten luiden op het moment dat de brexit een feit is. Voor de Britten is dat op 31 januari om 23 uur (voor ons middernacht).

De beroemde klok van bijna 14 ton hangt in de Elizabeth Tower, een deel van het Britse parlementsgebouw, en heeft sinds 2017 amper nog geluid omdat de toren momenteel gerenoveerd wordt.

AFP or licensors

De Big Ben laten luiden ter ere van de brexit zou te veel geld kosten, oordeelde een parlementscommissie onlangs. Er zou een tijdelijke vloer geïnstalleerd moeten worden en ook de vertraging in het renovatiewerk zelf zou de kosten de hoogte in jagen.

Volgens Johnson zou het ongeveer 500.000 pond (585.000 euro) kosten om de Big Ben op 31 januari een korte tijd te laten luiden. "We zijn aan een plan aan het werken dat mensen toelaat om bij te dragen zodat de Big Ben kan luiden."

De speaker in het Lagerhuis roept dan weer op om er goed bij stil te staan of de Big Ben luiden het geld waard is, aangezien ze enkel gehoord zal worden door mensen die dichtbij wonen of Westminster op dat moment bezoeken.

Meest gelezen