De vijf boeken die het leven van Jacques Vermeire hebben veranderd

Morgen is het Blue Monday, volgens een (niet zo heel betrouwbaar) onderzoek "de meest deprimerende dag van het jaar". Reden genoeg voor Play (More) van Telenet om morgen de zaalshows van Vlaamse comedians aan te bieden, om de pijn te verzachten. Ook vijf shows van Jacques Vermeire worden getoond, van 30 jaar geleden tot nu. Maar welke bóeken hebben zijn leven veranderd?

“Telt mijn spaarboekje ook”, grapt Jacques Vermeire meteen. Nee, een boekenwurm is hij niet echt, of toch niet in de klassieke zin van het woord. 

Fictie laat Vermeire bijvoorbeeld liever links liggen: “Ik speel nog altijd zaalshows, ik werk nog goed door. Als je een roman leest, moet je er tijd voor maken en die tijd heb ik meestal niet. Als ik ontspan, dan kijk ik liever naar een goede serie op Netflix, zoals “Casa de papel” of “The crown”. Romans lees ik eigenlijk alleen maar op vakantie aan het zwembad, onder de parasol.”

Telt mijn spaarboekje ook?

Verrassend genoeg blijkt humor ook niet het belangrijkste criterium in de boekenkeuze van Jacques Vermeire. Zowel op het scherm als op papier is vooral spanning onmisbaar: “Ik heb de boeken van Dan Brown heel graag gelezen, of de boeken over commissaris Maigret van Georges Simenon, maar meestal kies ik toch voor non-fictie.” Of voor strips!

1. "Kuifje" - Hergé

Stripverhalen zijn een constante in het leven van Jacques Vermeire. Hij heeft een uitgebreide verzameling en werd zelf al drie keer omgetoverd tot stripfiguur: Dimitri De Tremmerie in de stripreeks “F.C. De Kampioenen”, buurman Marcel in de strips van K3 en Jacques Vermeire in… “Jacques Vermeire”. “Dat was plezant, ook om in mijn eigen verzameling terecht te komen", vertelt Vermeire. "Maar dat is niets in vergelijking met mijn grote held Hergé.

“Hergé is mijn grote idool van toen ik klein was, en dat is hij altijd gebleven. Daarom heb ik ook veel gehad aan de biografie “Hergé: levenslijnen” van Philippe Goddin, om meer over hem te weten te komen. Ik heb gemerkt dat we veel gemeen hebben. We hebben bijvoorbeeld hetzelfde sterrenbeeld, tweeling. Dat is zo’n boek dat ik nog een tweede keer zou willen lezen.”

Alle albums van Kuifje liggen Vermeire na aan het hart. “Ik reis hem zelfs achterna”, lacht hij. “Ik ben zot van de woestijn, mangroves, verre landen, en dat komt door Kuifje. Hergé is een wereldfiguur geworden, met veel internationale erkenning. Alleen jammer dat de verfilming van Spielberg niet is doorgebroken in Amerika.”

Ik reis Kuifje zelfs achterna

Vermeire noemt het eerste album, “Kuifje in Congo”, het meest speciale: “Dat mag nu niet meer, dat staat niet meer. Vroeger was dat nog een kinderboekje en nu komt daar zoveel commentaar op. Dat is wel boeiend.”

2. "Louis Vuitton, une saga française" - Stéphanie Bonvicini

“Ik heb nooit luxeartikelen gekocht, maar Louis Vuitton is de uitzondering”, vertelt Vermeire. “Ik ben gefascineerd door die mooie historische kisten. En ook door Vuittons levensverhaal.”

Stéphanie Bonvicini publiceerde in 2004 een biografie over de man achter het wereldberoemde luxemerk. Vermeire leest dat boek op dit moment met veel interesse: “Een jongen uit een arm gezin gaat in 1837 kilometers en kilometers te voet naar Parijs, en bouwt daar een wereldimperium op. Dat vind ik fantastisch.”

“Ik leer ook veel bij door het boek. Vuitton heeft slim ingespeeld op wat er is veranderd in de maatschappij, door de industriële revolutie midden 19e eeuw. Arbeiders begonnen bijvoorbeeld te reizen terwijl zoiets daarvoor alleen maar voor rijke mensen was”, vertelt Vermeire. “Door het boek te lezen, kan ik ook nog eens mijn Frans oefenen.” 

3. "For God, country & Coca Cola" - Mark Pendergast

“Ik moet iets opsteken van een boek, en hier was ik benieuwd naar hoe het mogelijk is dat een wereldartikel begonnen is in een kleine apotheek, Jacob’s Pharmacy. Mark Pendergast vertelt het hele verhaal.” 

De geschiedenis van Coca-Cola is ook sterk verbonden met de industriële revolutie, een terugkerend thema in de lijst van Vermeire: “Alle "luxeartikelen” - en dus ook veel van mijn verzamelingen - zijn toen begonnen door de verbeterde levensomstandigheden.”

Vermeire heeft zelf een uitgebreide verzameling Cola-Colaflesjes, het moeten dus niet allemaal dure koffers van Louis Vuitton zijn. “Ik drink zelf trouwens nog weinig Coca-Cola, want er zit te veel suiker in. Nu zit ik meer in de alcoholische sferen”, lacht hij. Wijn verzamelen is nog een andere passie van Jacques Vermeire.

4. "Magie van de cinema" - Willy Magiels & Robbe De Hert

“Als manneke van acht ging ik dikwijls met mijn nonkel naar de cinema. Dan parkeerden we onze auto in Mechelen en gingen we naar een van die paleizen. Dat was prachtig, heel die sfeer daarrond vond ik ongelooflijk. Nu heeft iedereen een beetje een cinema thuis, maar toen hadden wij nog een stomme zwart-wit-tv, met ruis als de antenne niet goed stond”, herinnert Vermeire zich. “Het magische van films zal nooit verdwijnen.”

Niets is plezanter dan met mensen babbelen die je passies delen

Films groeiden zo uit tot zijn allergrootste liefde. Net als Kuifje inspireerden ze hem om meer van de wereld te zien: “Ik heb Monument Valley en Death Valley bezocht, om de setting van de Amerikaanse cowboyfilms in het echt te zien. Ik ben naar Thailand geweest dankzij James Bond, en naar New York omdat daar zoveel grote filmproducties zijn opgenomen.”

Vermeire heeft wel 30 of 40 boeken over films, maar “Magie van de cinema” is zijn absolute favoriet. “De auteurs van dit boek schrijven met passie. Ik kende Willy Magiels persoonlijk, en Robbe De Hert ken ik ook, en dan sloegen we weleens een babbeltje. Er is niets zo plezant als praten met mensen die je interesses delen”.

5. "Binnenkort in deze zaal" - Rik Stallaerts & Robbe De Hert

Nog meer film om het rijtje af te sluiten, maar deze keer gaat het niet over de inhoud, maar over de affiches. “Binnenkort in deze zaal: kroniek van de Belgische filmaffiche” is een samenwerking tussen Rik Stallaerts en Robbe De Hert, die daarmee voor de tweede keer deze lijst haalt.

Ik wil al die mooie affiches uit dit boek hebben

“Weinig mensen weten dat, maar de Belgische filmaffiche is wereldberoemd. Die werden toen nog getékend, dat was kunst. De Belgische affiche van “Metropolis” van Fritz Lang is bijvoorbeeld in een prachtige art-decostijl, en er zijn er ook hele mooie met Marlene Dietrich of Rudolph Valentino.” De handen van verzamelaar Vermeire jeuken al. “Ik wil alle affiches die in dat boek afgebeeld staan hebben, natuurlijk!”

Dat hij nu zélf op filmaffiches staat, had Vermeire nooit verwacht: “Ik zou zelf nooit naar een komische film gaan kijken en “F.C. De Kampioenen” is niet onwaarschijnlijk goed, maar het is een keurige film. Er is een publiek voor. Ik dweep er niet mee, ik vind het vooral heel leuk om te doen. Zeker om zo’n avontuur te kunnen beleven als volkskomiek.”

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal", over de vierde film van "F.C. De Kampioenen":

Videospeler inladen...

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen