Goede raad is helemaal niet duur

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag heeft hij het over zijn voornemen om in het jaar 2020 eenieder ongevraagd met goede raad te bestoken.

opinie
Louis Van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Vroeger, toen ik nog jong en onbespoten was, maakte ik bij de aanhef van het nieuwe jaar goede voornemens. Rijk worden, olympische medailles winnen, wereldvrede stichten, u kent dat. Er kwam zelden iets van terecht. Daarom ben ik sinds mijn pensionering overgestapt op het verstrekken van goede raad aan anderen. Liefst ongevraagd. Volkomen gratis bovendien, voorlopig toch. Want ik loop met het plan rond om “influencer” te worden met een eigen Tik Tak-kanaal. Daar valt een smak geld mee te verdienen, naar het schijnt. 

Ik heb te dien einde een originele formule bedacht (én er een patent op genomen!), want ik heb geleerd dat je moet opvallen tussen de grote hoop van de would-be-influencers.
Zo begin ik ieder advies met de woorden: “Ik heb geen goede raad voor u, vriend, maar nu ik u toch aan de lijn heb…”
Vat u de truc?
Nee, ik zie dat u nog niet mee bent.
Ik zal u enige voorbeelden geven.

De solden zijn begonnen

Zo heb ik geen goede raad voor co-informateur Joachim Coens. Wat weet ik van de kuiperijen der Wetstraat. Maar ik wijs hem er wel op dat de solden zijn begonnen en dat het dus nu het moment is om de aanschaf van een andere overjas te overwegen. Het welslagen van een missie hangt soms af van details.

Zo heb ik geen goede raad aan politicoloog Carl DeVos te geven. Weet ik hoe het voelt om het onvermogen van de politieke klasse te moeten aanschouwen en verdragen. Ik drink ook geen liter azijn voor ik op tv kom. Maar ik bezorg hem wel het nummer van het koninklijk paleis, zijnde 02 551 20 20. De vorst zal blij zijn met zijn kandidatuur om onverwijld een regering op de been te brengen, een krachtdadige bovendien. Carl De Vos kan, mocht hij wat verlegen zijn, eventueel Rik Van Cauwelaert meenemen op audiëntie.

Standaard Boekhandel

Zo heb ik geen goede raad voor de naar Zuid-Afrika verbannen gepensioneerde Siegfried Bracke, waar hij in de sloppenwijk van Kaapstad een hut deelt met Tom Lanoye. Wat weet ik van de angst om vergeten te worden? Maar de VRT halftijds van de andere kant van de wereld leiden, dat moet in deze eeuw toch mogelijk zijn? Er zijn er die per tweet regeren. De grote lijnen uitzetten en het vervelende praktische werk in Brussel aan anderen laten, dat klinkt toch als een sprookje? En onbekommerd kunnen zwemmen in het geld van de dotatie en de reclame-inkomsten, stel je voor. Blijven drijven, jonge heer!

Zo heb ik geen goede raad voor Harry en Meghan. Wat weet ik van het lijden van de verplicht voltijdse klaploper? Maar ik wijs het jonge paar wel op de vacature voor een uitbater van Standaard Boekhandel in Berlaar, de ideale job voor royals die de handen uit de mouwen willen steken. Snel reageren is de boodschap, want ook prins Laurent overweegt een sollicitatie!

Uit de kast komen

Zo heb ik geen goede raad te geven aan meubelgigant Ikea. Mijn laatste ervaring met de montage van een BRIMNES-kleerkast met drie deuren was niet de meest aangename. Maar is het – gezien de tijdsgeest – geen ideetje om een lgtbq-kast op de markt te brengen, waaruit het makkelijk komen is, that is, zonder geknoei met de handleiding? Daar moet toch een goed op de tong liggende Zweedse naam voor te vinden zijn? 

Evenmin heb ik goede raad voor de 28.000 egotrippers die 1.000 euro hebben afgedokt voor een gepersonaliseerde nummerplaat. Voor deze lieden bestaat er naar verluidt een aparte afdeling in de hel. Voor wie toch nog een leefloon zou willen spenderen aan een bij de persoonlijkheid passende nummerplaat, wil ik volgende tekst suggereren: RETARDED. Met uitroepteken, als dat mag van de Dienst Inschrijving Voertuigen.

En zo heb ik, ten slotte, geen goede raad te geven aan de nieuwbakken Miss België. Ze is van Herentals, begot! Maar ik wil er haar wel op wijzen dat er minder opvallende manieren zijn om een beha mee naar huis te nemen zonder hem te betalen.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen